Zedelgemse Whiskyclub

 
Torhoutsesteenweg 126, 8210 Zedelgem

 

 

 

Whisky Passion

WhiskyPassion - Hét Nederlandstalige whiskytijdschrift voor Nederland en België.
 1. The Dutch Whisky Awards 2019U kunt weer stemmen op uw favoriete whisky: http://www.whiskyawards.nl

  Je kunt een keuze maken uit de vier onderstaande categorieën:

    • Beste Schotse Single Malt Whisky geturfd
    • Beste Schotse Single Malt Whisky niet geturfd
    • Beste Blended Whisky
    • Beste niet Schotse whisky

  Uit de top drie whisky's van iedere categorie worden via een blind tasting door een panel van deskundigen de keuze bepaald van de beste whisky in iedere categorie.

  De Dutch Whisky Awards worden uitgereikt tijdens het International Whisky Festival op vrijdagmiddag 15 november tijdens de VIP sessie rond 16.00 uur

 2. The LakesThe Lakes, een kleine distilleerderij in het Engelse Lake District, komt met een nieuwe serie whisky’s op de proppen. De eerste release, de Whiskymaker’s Reserve No. 1, komt in gelimiteerde oplage op de markt.

  The Lakes Distillery produceert pas sinds 2014, en het doel van de nieuwe Whiskymaker’s Reserve is om de huisstijl van de distilleerderij te laten zien, zodat consumenten weten wat ze in de toekomst kunnen verwachten.

  De Whiskymaker’s Reserve No. 1 is een whisky zonder leeftijdsaanduiding die heeft gerijpt in vaten van Amerikaans, Spaans en Frans eikenhout die eerder gevuld zijn geweest met rode wijn en Pedro Ximénez sherry.

  We geloven niet dat we altijd de weg van de minste weerstand moeten nemen’, zegt Dhavall Ghandi, whiskymaker van The Lakes. ‘Zeker niet als er ook een andere manier is om nieuwe smaakdimensies te creëren. Voor ons betekent dat niet alleen een new make met veel smaak, maar ook dat we op zoek gaan naar nieuwe smaakmogelijkheden elders in het productieproces.’

  Er zijn 5.922 flessen beschikbaar van de Whiskymaker’s Reserve, beschikbaar voor 65 pond via de website van The Lakes Distillery. De whisky wordt gekenmerkt door vanille, chocola en kruiden in de neus, terwijl de smaak onder andere droog fruit, gember en sinaasappel naar voren brengt.

 3. Talisker DefenderDe Talisker Defender komt naar het International Whisky Festival Den Haag op 15, 16 en 17 november. Herman van der Meij, Scotch Whisky Ambassador van Diageo en Keeper of the Quaich, verzorgt daar de masterclass ‘Talisker – Verticaal’.

  Van der Meij neemt je mee naar de ongerepte natuur van het eiland Skye en Talisker, de iconische distilleerderij die in de baai bij Carbost ligt. Vijf ketels produceren daar de beroemde whisky, waarbij rook en een pepertje in het DNA zitten.

  Tijdens de masterclass krijg je in totaal zes verschillende whisky’s van Talisker te proeven, van de Talisker Skye tot de Distillers Edition en de bijzonder release voor Game of Thrones.

  Het International Whisky Festival Den Haag wordt al sinds 2000 gehouden en is een van de grootste festivals in Nederland. De organisatie viert dit jaar het twintigjarig bestaan.

 4. TomatinTomatin, een distilleerderij in de Schotse Hooglanden, lanceert twee nieuwe single malts: een 10-jarige die een extra rijping heeft gehad op rumvaten, en een 12-jarige whisky die is gefinisht in Amontillado sherryvaten.

  We streven er altijd naar om nieuwe uitzonderlijke whisky’s te maken, die niet alleen onze bestaande klanten aanspreken, maar ook een breder publiek’, zegt Graham Eunson, distillery operations director van Tomatin. ‘De tropische smaken, zoete kruiden en rijke sherryinvloed voldoen daar hopelijk aan.’

  De Tomatin 2006 Amontillado Sherry Finish heeft negen jaar in first-fill en refill vaten gerijpt, en bracht daarna nog drie jaar door in ex-sherryvaten. Slechts 5.400 flessen zijn beschikbaar.

  De Tomatin 2009 Caribbean Rum Finish rijpte ook eerst negen jaar in first-fill en refill vaten, maar bracht daarna nog één jaar door in rumvaten. Slechts 7.200 flessen zijn beschikbaar.

  Beide whisky’s zijn gebotteld op 46 procent en zijn wereldwijd beschikbaar bij whiskyspeciaalzaken.

 5. FettercairnFettercairn, een distilleerderij in de Schotse Hooglanden, brengt twee nieuwe single malts op de markt. De 16- en 23-jarige Fettercairns worden exclusief via de Travel Retail verkocht.

  Beide whisky’s hebben volledige gerijpt op ex-Bourbonvaten van Amerikaans eikenhout. ‘Dit is om de dorst van reizigers voor nieuwe whisky’s te lessen’, vertelt Richard Trimby, travel retail directeur van Whyte and Mackay, het moederbedrijf van Fettercairn. ‘We weten dat liefhebbers van single malt altijd op zoek zijn naar nieuwe smaken en verborgen pareltjes.

  De Fettercairn 16 is gebotteld op 46 procent en is gericht op de nieuwe en gelegenheidsdrinker. De whisky kost 80 pond voor een fles van één liter. De Fettercairn 23 bestaat volgens de distilleerderij uit zeldzame whisky’s en is gebotteld op 47 procent. De whisky kost 200 pond voor een fles van 70 centiliter.

  De twee nieuwe whisky’s voegen zich bij de Fettercairn 12 Pedro Ximènez Edition, die ook exclusief via Travel Retail verkrijgbaar is. Ze zijn vanaf begin 2020 verkrijgbaar.