Whisky Passion
-
De oudste en tevens duurste fles whisky ooit, 81 jaar oud !! Met een waarde van een kwart miljoen euro verkocht in Nederland!. The Macallan The Reach
Deze week verkocht Slijterij GEVO, gevestigd in winkelcentrum Het Lage Land in de Alexander polder in Rotterdam Een fles onvergelijkbare Macallan The Reach, dit is een zeldzame whisky gelimiteerd tot slechts 288 karaffen wereldwijd.
Gevo, een is de Macallan store in de Benelux. Zij zijn al jaren bekend om het verkopen van exclusieve flessen.
THE MACALLAN THE REACH SINGLE MALT WHISKY
The Macallan heeft The Reach onthuld, een onvergelijkbare single malt-whisky die een buitengewoon moment in de tijd weerspiegelt en een voorbeeld is van de blijvende geest die al bijna 200 jaar de kern van het merk vormt.
Gemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog in een periode van toenemende ontberingen, werd The Reach in 1940 in vaten gebracht voordat The Macallan voor het eerst in zijn geschiedenis zijn deuren moest sluiten.
Het bestaan ervan getuigt van de zorg en toewijding aan compromisloze uitmuntendheid die The Macallan heeft gedreven sinds de oprichting in 1824. Het is ook een eerbetoon aan degenen die te midden van grote tegenspoed hebben gestreefd om het distilleren van de spirit van The Macallan te hervatten, evenals aan de ambachtslieden die tegenwoordig blijven vasthouden aan de waarden van het merk.
The Reach, een zeldzame single malt van 81 jaar oud, is de oudste whisky die ooit door The Macallan is uitgebracht, gemaakt van een enkel sherrygerijpt eikenhouten vat. De donkere, kostbare whisky zit in een exclusieve karaf gemaakt van mond geblazen glas gedragen op een bronzen sculptuur van drie handen.
Elke hand vertegenwoordigt een personage uit de geschiedenis van The Macallan en hun unieke verhaal. Eén herdenkt de distilleerderijarbeiders van 1940 die de spirit meer dan tachtig jaar geleden in moeilijke tijden tot leven brachten. Een andere is de hand van voormalig voorzitter, Allan Shiach, wiens grootvader het bedrijf leidde toen deze opmerkelijke drank voor het eerst in het vat werd gebracht. De derde is die van de hedendaagse Master Whisky Maker, Kirsteen Campbell, die zorgvuldig het vat uit 1940 selecteerde dat werd gebruikt om The Reach te creëren, en besloot dat dit het moment was om deze kostbare whisky met de wereld te delen.
Kirsteen Campbell, Master Whisky Maker, The Macallan, zei: “Het is een eer om The Reach te introduceren. Gemaakt tijdens een turbulente tijd in de wereld, toont deze buitengewone uitdrukking de geschiedenis, vindingrijkheid en onmiskenbare kracht van het karakter van The Macallan.
“De creatie van vele handen, The Reach, is echt een gezamenlijke inspanning geweest. Het is ook een eerbetoon aan de mensen die deze kostbare whisky hebben gemaakt, en hun blijvende geest die nooit wankelde.
“Zijn diepe kastanjebruine tint is de eerste hint van de verbazingwekkende diepte van deze opmerkelijke whisky. Het biedt tonen van donkere chocolade, zoete kaneel en aromatische turf, leidend tot strooptoffee, gekristalliseerde gember en geroosterd ananas, alvorens plaats te maken voor een intens rijke, zoete en rokerige afdronk.
The Reach weerspiegelt zijn zeldzaamheid en betekenis en wordt gepresenteerd in een unieke verpakking die is samengesteld door een collectief van Schotse ambachtslieden. Een verhaal over samenwerking en connectiviteit, het resultaat is een handgemaakt kwartet van vloeistof, glas, brons en hout dat een passend eerbetoon is aan deze zeer speciale whisky.
Beeldhouwer Saskia Robinson creëerde de tijdloze sculptuur met drie handen en produceerde talloze tekeningen vanuit elk perspectief voordat ze in een fysiek medium ging werken. De aderen, nagels en huiddetails zijn buitengewoon nauwkeurig vastgelegd en gemodelleerd naar een artist's impression van een hand van een van die originele “stillmen.” Het beeld is gegoten in brons en de glinstering van het metaal contrasteert prachtig met de donkere amberkleurige whisky.
Het oppervlak van de glazen karaf heeft subtiele inkepingen die overeenkomen met de vingerafdrukken van de bronzen vingers die hem ondersteunen, terwijl een prachtige kast gemaakt met hout van een omgevallen iep, waarvan wordt gedacht dat deze in 1940 op The Macallan Estate stond, de karaf herbergt.
Er is een film gemaakt door de beroemde in Londen gevestigde fotograaf Nadav Kander, die nauw samenwerkte met zijn art director, Matt Willey, die eerder art director was bij The New York Times Magazine. Met originele muziek gecomponeerd en opgenomen door de Schotse band Mogwai, die onlangs op de shortlist stond voor de prestigieuze Mercury Prize, vertelt het verhaal van de nalatenschap van The Macallan en het samenwerkingsproces achter The Reach.
Proef notities:
Kleur: diep kastanjebruin
Alc: 41,6%
Neus: donkere chocolade, zoete kaneel, aromatische turf, pruimen, leer, roze pompelmoes, rode bessengelei en een rijke harsachtige toon.
Smaak: strooptoffee, bramenjam, zoethout, gekonfijte gember, nootmuskaat, verkoolde ananas, pecannoten, houtrook. -
Eerste Nederlander opgenomen in Whisky Hall of Fame
Tijdens de jaarlijkse Icons of Whisky Award Ceremony op 30 maart jl. in Londen is auteur en whiskykenner Hans Offringa opgenomen in de Whisky Hall of Fame, een initiatief van het wereldwijd toonaangevende tijdschrift Whisky Magazine. Hij is daarmee de eerste en tot nu toe enige Nederlander die deze eer te beurt is gevallen, en tevens de derde schrijver in de Whisky Hall of Fame, nadat Michael Jackson en Charles MacLean in respectievelijk 2004 en 2016 werden geïnaugureerd.
Offringa ontving deze lifetime achievement award uit handen van eigenaar/uitgever Damian Riley Smith, in the Merchant Taylor Hall in Londen, tijdens een diner waar de Icons of Whisky bekend werden gemaakt. Riley Smith maakte gewag van de wapenfeiten die tot het uitreiken van deze onderscheiding hebben geleid:
"Hans Offringa begon in 1984 met het geven van whisky tastings en in 1990 met het schrijven van artikelen over whisky, zowel in het Nederlands als in het Engels. In 1998 verscheen zijn eerste Engelstalige whiskyboek. Er zouden er nog meer dan 30 volgen. Ook werkte hij mee aan 16 boeken van andere whiskyauteurs en vertaalde 9 boeken van Engelse en Schotse collega’s. Sinds 2002 is hij een veelgevraagd jurylid bij diverse internationale whiskycompetities. Zijn eigen werk is in vijf talen verschenen. Andere onderscheidingen die hij in de loop der jaren heeft mogen ontvangen zijn onder andere de titel van Kentucky Colonel (2014) voor zijn baanbrekende boek Bourbon & Blues, en de titel Keeper of the Quaich (2016) voor zijn lange carrière in de Schotse whiskywereld. Sinds 2005 wordt hij bijgestaan door zijn vrouw Becky Lovett Offringa, met wie hij samen The Whisky Couple vormt.” (red.: Becky is eveneens een Keeper of the Quaich.)
Hans Offringa wordt wel eens omschreven als de meest productieve whiskyschrijver van de 21ste eeuw.
Het nieuwste Nederlandstalige boek van The Whisky Couple verschijnt naar verwachting medio september dit jaar.
-
Zweedse whiskyconnaisseur en auteur Ulf Buxrud overleden
Op 30 december 2022 overleed Ulf Buxrud in alle rust thuis in Malmö, omgeven door directe familie. Van oorsprong een IT-ondernemer, verkocht hij al vroeg zijn bedrijf om zich volledig op zijn grote passie whisky te richten. Hij zou uitgroeien tot een van de grootste Macallan-kenners en -verzamelaars.
Ulf werd mede bekend in de whiskywereld door het publiceren van drie boeken, te weten: Rare Malts, Facts, Figures and Taste (2006), Japanese Whisky, Facts, Figures and Taste (2008) en het in 2022 verschenen Whisky - the final edition - Ichiro Card Collection.
We ontmoetten Ulf ooit tijdens een gezamenlijke signeersessie gedurende Whisky Live Paris en nodigde hem uit voor het WFNN. Het zou de enige keer zijn dat hij aanwezig was op een Nederlands whiskyfestival. Dat was in 2009, tijdens de lancering van International Whisk(e)y Day, ter ere van Michael Jackson. Op bijgaande foto, met dank aan Dennis Mulder, staat Ulf in gezelschap van een keur aan whiskyschrijvers uit binnen- en buitenland.
Onze gedachten gaan uit naar zijn familie en vrienden.
The Whisky Couple
-
Dollard Whisky
Ben jij een echte Whisky liefhebber en op zoek naar bijzondere smaak met positieve impact op Groningse kleigrond? Doe dan mee met Dollard Whisky!
Heb je er ooit over nagedacht hoe het in de wijnbouw heel logisch is om samen met de wijnboer de wijnstokken te inspecteren. Waarom is het niet hetzelfde bij een graanboer? In de wijnbouw wordt vaak de nadruk gelegd op de bodem en het klimaat waarbinnen bepaalde druivenrassen uitblinken in smaak en kwaliteit. Helaas gaat het bij whisky vaak nog steeds om de graanopbrengst per hectare en de efficiëntie - niet om de kwaliteit en de smaak van het graan.
Wij vinden dat dit moet veranderen! Bij Dollard Whisky ontwikkelen we de smaak zelf, van grond tot glas. Alles gebeurt op één plek, ons thuis en waar onze roots liggen: Groningen. Meer specifiek in de Dollard regio, land dat is gewonnen uit de Dollard zee en een basis van dichte klei vormt. Een rijke grond vol voedingsstoffen om granen te verbouwen voor een echt nieuwe smaak. Het is een harde regio, landelijk en rauw. Maar de rust, de frisse lucht en de liefde voor onze gemeenschap hebben onze geesten gevuld met innovatieve ideeën voor een traditionele industrie en ons de drive gegeven om een product te maken dat beter is voor mensen, voor de bodem en de biodiversiteit.
Een onvergelijkbare smaak begint met een gezonde bodem en de generatiekennis van de boer. Samen, met boeren én whisky-experts, vinden we de juiste graansoort door in het graanlab op pixelstrook-niveau gefundeerde aannames te doen over interessante granen. Door ons onderzoek (her)ontdekken we vergeten rassen, testen we granen op vermeerderingsvelden en kunnen we bij succes steeds meer graan zaaien dat rijk en complex van smaak is.
Op slechts een kwartier rijden van onze velden wordt de mout vergist en gedistilleerd in de coöperatie Graanrepubliek in Bad Nieuweschans en vervolgens gerijpt op vaten in een schuur in Beerta. Je ruikt en proeft alles: van het graan en het tussengewas, tot het graanbeslag, het vat en de nieuwe mout. Een volledig transparante keten.
Onze boeren en distilleerders passen hun vakmanschap toe op de kenmerkende, natuurlijke producten van de Dollard-grond. Maar met materiaal dat zo rijk en gevarieerd is, kunnen we ook experimenteren, met oude rassen en nieuwe methoden, om unieke variaties in smaak, textuur en aroma te creëren. Zodat uiteindelijk elk Dollard-product een echte coproductie is: een creatieve uiting van boer en distilleerder, in samenwerking met de bodem zelf.
Met de crowdfunding campagne op CrowdAboutNow (nu live!) nemen Thijs Dijkstra en Lennart Deddens het heft in eigen handen om deze missie te realiseren: het kweken, distilleren en rijpen van de allerbeste Whiskey smaak van duurzame grond in Groningen. En wie zijn dat? Thijs Dijkstra kent whisky als geen ander. Hij bezocht distilleerderijen over de hele wereld, leerde over hun verhalen, hun erfgoed en filosofie om hun essentie in een fles te brengen. Zijn kennis en passie voor buitengewone whisky in Nederland heeft gezorgd voor een gemeenschap van whisky liefhebbers om zich heen en zijn slijterij Bij Thijs in Vlagtwedde.
Lennart Deddens is onze expert op het gebied van de interactie tussen verschillende sterke dranken. Hij is eigenaar van verschillende bars en gespecialiseerd in cocktails en het samenbrengen van intrigerende high-end smaken om memorabele ervaringen en avonden te creëren. Hij is een internationaal bekende docent voor horecapersoneel.
Hebben we je enthousiast en nieuwsgierig gemaakt om mee te doen? Of gewoon om op de hoogte te blijven van waar onze reis ons brengt? Kom langs voor een praatje in Oudezijl 1, Bad Nieuweschans, en maak kennis met ons of krijg meer informatie via de campagne site: https://crowdaboutnow.nl/campagnes/dollardwhisky.
Je kunt de mannen ook rechtstreeks mailen via thijs.dijkstra@graanrepubliek.nl of op de hoogte blijven door je in te schrijven voor de nieuwsbrief op www.dollardwhisky.com.
-
Hooghoudt is trots onderdeel van duurzaam initiatief; De Graanrepubliek
De Graanrepubliek is een food en agri coöperatie in Oost-Groningen, een broedplaats voor nieuwe producten en concepten, een toekomstige toeristische trekpleister en een nieuwe landmark voor de provincie. Hier wordt samengewerkt aan de lekkerste producten, vervaardigd van verschillende oergraanrassen. Ooit stond deze regio bekend als ‘graanschuur van Europa’, maar intussen verbouwen veel Groningse boeren hun graan vooral voor diervoeding, wat betekent: Veel productie voor weinig waarde, nauwelijks smaak en uiteindelijk een uitgeputte bodem, plus teruglopende biodiversiteit. 'Dat moet anders', dachten de oprichters van De Graanrepubliek. En ze sloegen de handen ineen met Hooghoudt; het familiebedrijf dat het al sinds 1888 erg betrokken is bij de regio en hierbij haar eigen koers durft te varen.
Smaak, biodiversiteit en een beter voedselsysteem
Bij Hooghoudt staat smaak hoog in het vaandel, inmiddels al vier generaties lang. Dag in, dag uit experimenteert men bij de familiedistilleerderij uit Groningen naar hartenlust met smaken, kleuren en geuren uit de natuur. Bovendien ligt het Hooghoudt-hart bij het mooie Groningen; een regio die zij graag zo breed mogelijk ondersteunen en weer trots willen maken. Dus toen de eerste gesprekken startten over het initiëren van De Graanrepubliek: Een coöperatie van boeren, ondernemers en makers in Oost-Groningen, die niet alleen de smaak van streekproducten naar een nieuw niveau zou tillen, maar ook biodiversiteit van het landschap, plus het voedselsysteem zou verbeteren én een steentje bij zou dragen aan de werkgelegenheid in de regio, waren ze bij Hooghoudt snel enthousiast.
Om te beginnen, kocht de coöperatie samen met de familie Hooghoudt en de boerenfamilie Waalkens uit Finsterwolde het monumentale pand waarin De Graanrepubliek gevestigd is, welke tot 1935 als remise door de Staatsspoorwegen werd gebruikt. Dat maakt Hooghoudt niet alleen een onderdeel van de coöperatie, maar ook een van de aanjagers van de nieuwe beweging. Van buitenaf lijkt dit wellicht een risico, maar voor Hooghoudt voelt het natuurlijk. Want naast dat het familiebedrijf zich graag inzet voor innovatieve, smaakvolle jenevers, is de onderneming ook al sinds het begin betrokken bij het realiseren van werkgelegenheid in het gebied Oldambt, het verbeteren van de leefbaarheid en de economische versterking van de provincie Groningen.
Fonkelnieuwe distilleerderij, open voor publiek
Maar naast dat Hooghoudt mede investeert in het monumentale gebouw, is men vanuit de onderneming vooral onwaarschijnlijk trots op de fonkelnieuwe distilleerderij die het in De Graanrepubliek gerealiseerd heeft; Neen distilleerderijwaar met oergraanrassen gewerkt zal worden. Door de korte lijntjes naar de boeren uit de coöperatie, is het mogelijk om bijzondere graansoorten te verwerken tot hoogwaardige moutwijn voor in de Jenevers. Resultaat: de focus komt in de toekomst nog meer op smaak te liggen. Op dit moment functioneert De Graanrepubliek al als maalderij, mouterij, bakkerij, brouwerij, slijterij, pastamakerij, educatiecentrum, smaaklaboratorium, proefkeuken én Hooghoudt distilleerderij. Maart 2023 verwacht De Graanrepubliek bovendien haar bezoekerscentrum inclusief proeflokaal met terras te openen. Vanaf dan is óók het experience center van Hooghoudt open voor publiek en kunnen geïnteresseerden uit de regio en daarbuiten met eigenogen zien hoe granen uit de omgeving worden gedistilleerd tot de allermooiste spirits.
Vorige week kregen zogenoemde spirit professionals reeds de kans om de nieuwe distilleerderij met eigen ogen te aanschouwen. Deze club experts genoot van een privérondleiding en een diner tussen de koperen ketels en mocht daarbij gelijk de nieuwste Hooghoudt gelagerde jenever proeven: De Hooghoudt PX 7. Hier is maar één vat van. Keesmaat: ‘Deze jenever is zoals de naam al doet vermoeden ruim 7 jaar gelagerd op een PX vat uit Andalusië. De volle zoete smaaktonen zijn verrijkt met botanicals van gerookte aardbei, abrikoos, bergamot, kruidnagel en Nederlandse Jeneverbes.’