Zedelgemse Whiskyclub

 
Torhoutsesteenweg 126, 8210 Zedelgem

 

 

 

Whisky Passion

WhiskyPassion - Hét Nederlandstalige whiskytijdschrift voor Nederland en België.
 1. vakantie

  Prettige vakantie toegewenst !!

  Ook de WhiskyPassion medewerkers gaan genieten van de vakantie. Mochten wij niet snel genoeg op een e-mail en/of telefoontje reageren, neem een heerlijke dram en even geduld.

  Wij zijn op vakantie  tot 2 augustus !!!!!!

 2. Currach WakameCurrach, een single malt Ierse whiskey, komt met een nieuwe op zeewiervaten gerijpte editie. Met de Currach Atlantic Wakame Seaweed hopen de makers van Currach het maritieme terroir van Ierland te laten zien.

  Wat zijn zeewiervaten? Op het eerste oog lijken het normale whiskyvaten die zoals gebruikelijk van binnen zwartgeblakerd zijn. De brandstof voor het roosteren van de binnenkant van die vaten is echter zeewier. De eerste whisky die Currach ooit op de markt bracht, had smaakinvloeden van kombu, een bruine zeewiersoort. Voor de opvolger is juist wakame gebruik gemaakt. Deze groeit voor de kust van County Clare en is 100% biologisch. Wakame is een groene soort en groeit in laag water, vaak zelfs op de rotsen aan de Ierse kust.

  Wakame groeit met name in de wintermaanden en wordt in de lente en zomer geoogst. Daar is in dit geval de familie Talty verantwoordelijk voor. Wakame staat bekend om de subtiele, maar opvallende smaak en textuur. Het is ziltig en wordt gekenmerkt door sterke umami, aangevuld met zoete smaken. Deze zeewiersoort wordt vaak in salades of soep gebruikt, met name in de Japanse en andere Aziatische keukens.

  Het DNA is voor een belangrijk hetzelfde, maar de smaak van de nieuwe Currach Atlantic Wakame Seaweed is volgens de makers erg verschillend van de vorige Kombu-editie. De drievoudig gedistilleerde Ierse whiskey rijpte eerst op first-fill bourbonvaten, pas daarna op de zeewiervaten die van nieuwe Amerikaans eiken gemaakt zijn. In totaal zijn er 3000 flessen van de nieuwe whisky beschikbaar.

  De Currach Atlantic Wakame Seaweed is verkrijgbaar bij de betere slijterijen en speciaalzaken in Nederland.

 3. Sir David Adjaye OBE an architect with an artists visionOnafhankelijke bottelaar Gordon & MacPhail lanceert de oudste Schotse single malt whisky ooit. Het gaat om een 80-jarige whisky van Glenlivet die in samenwerking met Sir David Adjaye uitgekozen is.

  Op 3 februari 1940 hadden George Urquhart en John de vooruitziende blik om new make spirit van Glenlivet in een vat te vullen, zodat van deze whisky door toekomstige generaties genoten kon worden. Om deze uitzonderlijke visie te vieren, zocht Gordon & MacPhail de hulp van Sir David Adjaye, een internationaal bekende architect en ontwerper. Hij ontwierp de karaf en de houten kist voor de nieuwe 80-jarige Glenlivet.

  Stephen Rankin Director of Prestige Gordon MacPhail with cask 340 Generations 80YO from Glenlivet DistilleryAls ik met een partner een samenwerking aanga, dan zoek ik naar een bedrijf dat dezelfde uitgangspunten heeft op gebied van hun ambacht, principes en tradities’, vertelt David Adjaye. ‘Ik kan me helemaal vinden in de obsessie die Gordon & MacPhail heeft met hun producten. Dankzij hun toewijding kunnen ze uitzonderlijke dingen doen. Onze samenwerking voelde dan ook heel natuurlijk.’

  George Urquhart wordt ook wel als de vader van single malt whisky gezien. Het was een man die erin geloofde dat de whisky zolang moest rijpen als nodig was, tot eindelijk het punt bereikt werd waarop het vat en de whisky in harmonie waren. In het geval van vat 340 zou dat uiteindelijk 80 jaar duren. Dat is langer dan elke andere Schotse whisky ooit. Op 5 februari 2020 werd uiteindelijk besloten om het vat over te hevelen in 250 karaffen.

  Een 80-jarig jubileum wordt traditioneel met eikenhout gevierd, wat passend is voor een whisky die liefst acht decennia eikenhout doorbracht. De karaf en de eikenhouten kist van David Adjaye worden in september 2021 onthuld. Karaf #1 wordt in oktober door Sotheby’s geveild. De opbrengst gaat naar het Schotse goede doel Trees for Life.

 4. The GlenAllachie 30 YOThe GlenAllachie heeft de oudste whisky in haar core range tot nu toe op de markt gebracht. Met de nieuwe The GlenAllachie 30yo Batch 1 borduurt de distilleerderij voort op het recente succes bij de World Whiskies Awards, waar de prijs voor de World’s Best Single Malt in de wacht gesleept werd.

  The GlenAllachie 30yo Batch 1 is de eerste in een serie van jaarlijkse releases, waarvan slechts 2000 flessen wereldwijd beschikbaar zijn. Deze eerste release is een combinatie van negen verschillende vaten die door master distiller Billy Walker uitgekozen zijn. Deze komen uit de voorraad van in totaal 50.000 vaten die in de zestien pakhuizen bij de distilleerderij liggen te rijpen.

  De whisky is gebotteld op een vatsterkte van 48,9 procent. Walker selecteerde vaten uit 1989 en 1990 die op Pedro Ximénez en Oloroso hogsheads rijpten. Daar is een klein aandeel whisky aan toegevoegd uit nieuwe vaten van Chinquapin-eikenhout. Het resultaat is een intense, rijke, sherrygerijpte whisky met veelzijdige smaken.

  Toen ik voor het eerst de voorraden in onze pakhuizen onder ogen kreeg’, vertelt Walker, die volgend jaar zijn 50e jubileum in de whiskyindustrie viert, ‘was ik enorm onder de indruk van de kwaliteit. Ik wees meteen bepaalde vaten aan voor toekomstige gelimiteerde expressies.’

  Ik had altijd al de ambitie om een 30-jarige whisky op de markt te brengen. Eentje waar whiskyliefhebbers echt van onder de indruk zouden zijn. Deze gelimiteerde single malt is een optelsom van alles wat ik in mijn carrière geleerd heb. Ik ben dan ook erg trots op deze botteling.’

 5. VRIJDAGAVOND 4 JUNI.

  LIQUID GOLD SPECIAALSLIJTERIJ

  Dirk en Kitty van Staden van Liquid Gold uit Haarlem houden een online Japanse Whiskyproeverij. Naast de U bekende “whisky muppets” is ook Adriaan San ofwel Ad de Koning aanwezig om uitleg te geven over de whisky’s en zijn belevenissen in Japan in de tijd dat hij daar werkzaam was bij Suntory.

  Ze hebben de keuze gemaakt en presenteren deze selectie whisky’s:

  1. Yamazakura
  2. Kirin Fuji Sanroku
  3. Ichiro’s Chichibu
  4. Togouchi pure malt
  5. Hibiki Japanese Harmonie
  6. Nikka Tailored

  De volgorde hierboven is willekeurig gekozen en kan nog veranderen.

  Op vrijdagavond 4 juni 2021 zijn ze om 20.00 uur online met de inmiddels bekende beeldverbinding.

  *Inschrijven tot en met 1 juni via de website www.liquidgold.nl
  *Deelname is dan direct bevestigd door uw betaling.
  *Wijze van ontvangst geeft u zelf aan op het formulier.
  *Ook kun je de samples ophalen bij Liquid Gold vanaf donderdag 27 mei.

  De gegevens omtrent de verbinding worden u tijdig toegezonden.
  De kosten bedragen dit keer 29,50 euro.
  Verzendkosten 8,00 euro.