Zedelgemse Whiskyclub

 
Torhoutsesteenweg 126, 8210 Zedelgem

 

 

 

Whisky Passion

WhiskyPassion - Hét Nederlandstalige whiskytijdschrift voor Nederland en België.
 1. Duurste whiskyproeverijDe duurste whiskyproeverij ooit wordt dit najaar gehouden in Göthenborg in Zweden. De complete Ichiro’s Malt Card Serie wordt van 1 tot 3 november geproefd in het Upper House Hotel. Een ticket kost bijna 21.000 dollar.

  Het evenement wordt georganiseerd door de Zweedse whiskyliefhebber Pye Palm, en de proeverij wordt geleid door Stefan Van Eycken, een expert op het gebied van Japanse whisky. Er zijn slechts 48 plaatsen beschikbaar.

  Ichiro’s Malt Card Serie bestaat uit 52 single cask whisky’s van de gesloten Japanse distilleerderij Hanyu, aangevuld met twee jokers. De flessen zijn gesigneerd door Ichiro Akuto, kleinzoon van de oprichter van Hanyu. Hij redde een slordige 400 vaten toen de distilleerderij in 2000 haar deuren sloot.

  ‘De geschatte waarde van de volledige serie is ongeveer 775.000 dollar’, vertelt Pye Palm. ‘Ik zou de set kunnen verkopen, maar ik denk dat het veel leuker is om de ervaring met andere whiskyliefhebbers te delen.’

  De whiskyproeverij wordt verdeeld over vier verschillende sessies. In elk van de sessies worden 13 of 14 whisky’s geproefd. Er worden glazen van 1 centiliter geschonken.

  Hanyu heeft een heel bijzonder karakter’, vertelt Stefan Van Eycken. ‘Het lijkt op geen enkele andere whisky. Bereid jezelf voor op vers en rijp fruit, kleurrijke knolgewassen, zowel witte als bruine suiker, en exotische kruiden. Mix het vervolgens met een zoet en zure fruitsap. Dat is de beste manier waarop ik Hanyu kan omschrijven.’

  Meer informatie vind je op deze website: http://mono-joker.club/

 2. GlenAllachie Wood FinishesGlenAllachie, een distilleerderij in Speyside, komt binnenkort met een aantal whisky’s die een finish hebben gehad in verschillende vatsoorten.

  De Wood Finish-reeks bestaat vooralsnog uit drie verschillende whisky’s – en 8-jarige Koval Rye Quarter Cask Finish, een 10-jarige Port Wood Finish en een 12-jarige Pedro Ximénez Finish. Het drietal laat zien waar eigenaar Billy Walker dol op is: het finishen van whisky’s.

  De 8-jarige Koval Rye Quarter Cask Finish rijpte eerst in vaten van Amerikaans eikenhout voordat de whisky werd overgeheveld naar de organic rye quarter casks van de Koval distilleerderij in Chicago. Door het gebruik van de kleinere quarter casks was er tijdens de rijping meer houtcontact, waardoor de kruidige invloed van de roggevaten goed merkbaar is.

  Ook de 10-jarige Port Wood Finish en de 12-jarige Pedro Ximénez Finish rijpten eerst in vaten van Amerikaans eikenhout. De portvaten zijn afkomstig uit Noord-Portugal en de sherryvaten uit Spanje.

  Ik kijk al lang uit naar deze eerste reeks ‘wood finishes’ van GlenAllachie’, vertelt Billy Walker. ‘Houtmanagement is iets waar ik heel veel waarde aan hecht. We investeren ook veel geld en tijd in het vinden van de juiste vaten over de hele wereld.

  Billy Walker kocht GlenAllachie in 2017, nadat hij een jaar eerder BenRiach, GlenDronach en GlenGlassaugh van de hand had gedaan voor honderden miljoenen. Vorig jaar presenteerde hij de ‘core range’ van GlenAllachie, die bestaat uit een 12-, 18- en 25-jarige whisky, aangevuld met een 10-jarige editie op vatsterkte. Ook werden al een aantal single cask whisky’s op de markt gebracht.

 3. 20190708 Loch LomondLoch Lomond komt met een 25-jarige whisky als eerbetoon aan de legendarische prestatie van golfer Colin Montgomerie tijdens de Ryder Cup in 1997. Het is de eerste Loch Lomond ooit die in drie verschillende soorten vaten heeft gerijpt.

  De whisky heeft gerijpt in re-fill Amerikaans eiken, en werd daarna zes maanden gefinished in first-fill vaten van Limousin eikenhout en Oloroso sherryvaten. De Loch Lomond Three Wood 25 Year Old wordt daarmee gepresenteerd als een whisky die de wereld van golf en Schotse whisky samenbrengt.

  Colin Montgomerie (beter bekend als Monty bij zijn fans) is een van de succesvolste golfers uit Groot-Brittanië. Hij begon als prof in 1987 en won sindsdien 53 toernooien over de hele wereld. In 1993 was hij de Europese nummer één. Deze positie hield hij liefst zeven jaar vast.

  Ik ben trots op mijn Schotse afkomst’, vertelt Montgomerie. ‘Ik weet dat Schotland wereldberoemd is om haar whisky en om haar golfbanen. Mijn prestatie in de Ryder Cup in 1997 zal ik nooit vergeten. Dat het nu de inspiratie is geweest voor een single malt whisky voelt als een grote eer.'

  Montgomerie maakte de Loch Lomond Three Wood 25 Year Old in samenwerking met master blender Michael Henry. De whisky is fruitig met perzik en peer, maar ook bloemig, met kruidnagels en kaneel in de finish.

  De Loch Lomond Three Wood 25 Year is gebotteld op 46,3 procent en wereldwijd zijn er slechts 500 flessen beschikbaar. De adviesprijs is 250 pond.

 4. Blue Label GlenuryDe gesloten distilleerderij Glenury Royal staat centraal in de nieuwste editie van de Johnnie Walker Blue Label Ghost & Rare. Het is de derde in de serie, waarin eerder al Port Ellen en Brora een belangrijke rol vertolkten.

  Glenury Royal sloot haar deuren in 1985, tijdens een van de meest dramatisch slechte periodes in de wereld van Schotse whisky, en heeft een kleurrijke geschiedenis. Glenury werd in 1825 opgericht door kapitein Robert Barclay. Hij was lid van het Britse parlement en was de eerste man die duizend mijl in duizend uur wandelde.

  Onder de aanvoering van Barclay groeide Glenury Royal uit tot een van slechts drie distilleerderijen die het predicaat ‘Koninklijk’ mocht dragen. ‘We hebben geduldig gewacht tot het moment daar was om onze aandacht op deze zeldzame whisky te richten’, vertelt Jim Beveridge, de master blender van Johnnie Walker.

  Deze verborgen schat van de whiskywereld in de spotlight zetten is iets wat we al heel lang wilden doen. De nieuwe gelimiteerde editie geeft een prachtige kans om de verschillende smaken te ontdekken die je in elke Johnnie Walker Blue Label vindt.

  Johnnie Walker Blue Label Ghost & Rare Glenury Royal bestaat ook uit graanwhisky van Cambus (ook een gesloten distilleerderij) en Cameronbridge, en malt whisky van Pittyvaich, Glen Elgin, Inchgower, Glenlossie en Glenkinchie. De whisky is gebotteld op 43,8 procent en is vanaf oktober verkrijgbaar voor een adviesprijs van 275 pond.

 5. Lagg DistilleryLagg Distillery, de tweede distilleerderij op Isle of Arran, heeft officieel haar deuren geopend voor het publiek. Bezoekers zijn vanaf nu welkom om de splinternieuwe distilleerderij van binnen te bekijken.

  Het gebouw van Lagg is hypermodern en is zodanig ingericht dat bezoekers de ultieme whiskyervaring kunnen meemaken. De whiskyproductie is bovendien in volle gang. De eerste spirit vloeide op 19 maart al uit de koperen distilleerketels.

  Het hele team hier werkt met passie om het whiskyverhaal van Arran tot leven te brengen’, vertelt manager Graham Omand. ‘We kunnen niet wachten om aan het nieuwe hoofdstuk van dit verhaal te beginnen, en bezoekers van over de hele wereld te verwelkomen.’

  Het bezoekerscentrum bestaat uit een winkel, een interactieve video over de whiskygeschiedenis van Arran, en een café en restaurant met eten en drinken van lokale ingrediënten.

  Lagg heeft twee koperen pot stills en vier houten washbacks, allemaal in dezelfde productieruimte, zodat bezoekers ieder onderdeel van de whiskyproductie van dichtbij kunnen zien. De distilleerderij produceert een rijke, rokerige, zwaar geturfde single malt.

  Het is de eerste nieuwe distilleerderij op het eiland sinds Arran Distillery in 1995 officieel opende. Verwacht wordt dat in 2020 de beide distilleerderijen meer dan 200.000 bezoekers trekken.