Zedelgemse Whiskyclub

 
Torhoutsesteenweg 126, 8210 Zedelgem

 

 

 

Whisky Passion

WhiskyPassion - Hét Nederlandstalige whiskytijdschrift voor Nederland en België.
 1. MortlachSpeyside-distilleerderij Mortlach brengt haar oudste officiële botteling ooit op de markt. De 47-jarige Mortlach gaat 10.000 pond per fles kosten.

  In totaal zijn er slechts 94 flessen beschikbaar van de nieuwe Mortlach, die gedistilleerd is in april 1971, en daarna heeft gerijpt in een hogshead van Amerikaans eikenhout. De whisky is gebotteld op een sterkte van 46,8 procent, en is afkomstig uit een van de drie vaten uit 1971 waarover de distilleerderij nog beschikt.

  De flessen gaan niet in de vrije verkoop: geïnteresseerden kunnen zich online registreren via Justerini & Brooks, een gespecialiseerde whiskywinkel in London. Registratie is mogelijk vanaf 9 april, waarna via loting wordt bepaald wie een fles mag kopen.

  Mortlach wordt ook wel het beest van Dufftown genoemd vanwege zijn compromisloze smaakprofiel’, zegt master blender Craig Wilson. ‘Deze whisky is uitstekend voor zijn leeftijd en onmiskenbaar een Mortlach, met een intens complex karakter.

  Een fles van de Mortlach wordt geveild tijdens een privé evenement van Bonhams in Singapore. De opbrengst gaat naar Daughters of Tomorrow, een non-profit die zich inzet voor kansarme vrouwen die proberen een inkomen te verdienen voor henzelf en hun familie.

  De 47-jarige Mortlach is de eerste officiële whisky uit The Singing Stills Series van Mortlach, een collectie van zeldzame single cask whisky’s. Het is nog niet bekend wanneer volgende releases in deze serie volgen.

 2. WaterfordHet Ierse Waterford Distillery heeft met succes ongeveer 10.000 liter spirit gedistilleerd van de gerstsoort Hunter. Deze gerstsoort was in de jaren ’60 en ’70 enorm populair bij brouwers en distillateurs, maar is sindsdien bijna volledig verdwenen.

  Hunter-gerst is vernoemd naar Herbert Hunter, die ooit aan het hoofd stond van de gerstteelt bij het Cereal Station in het Ierse Cork. Deze gerstsoort is voor het eerst gebruikt in 1959. Twee decennia later verloor de Hunter-gerst aan populariteit. De distillatie van de Hunter-gerst is het eerste hoofdstuk in een verkenning van oude historische gerstsoorten.

  Waterford Distillery, dat door Mark Reynier is opgericht in 2015, hoopt met het project smaken uit het verleden te ontdekken. Volgens de distilleerderij lag halverwege de vorige eeuw de nadruk niet zozeer op de alcoholopbrengst van gerst, maar op smaak. Voor het project werken ze samen met de mouterij Minch Malt.

  ‘In tegenstelling tot wat in de whiskyindustrie vaak gezegd wordt, begint de smaak van whisky met het graan en het terroir van waar het graan heeft gegroeid’, vertelt brouwer Neil Conway. ‘Hunter is een oude favoriet. We zijn op zoek naar nieuwe bronnen van smaak, zelfs als dat betekent dat we decennia terug in de tijd moeten gaan om dat vinden.

  Er zijn bij Waterford plannen om in de toekomst meer historische gerstsoorten te distilleren, waaronder gerst dat meer dan honderd jaar geleden voor het laatst is gebruikt door brouwers en distillateurs.

 3. Glasgow DistilleryGlasgow Distillery, een jonge distilleerderij in Glasgow, lanceert volgende maand de jaarlijkse editie van zijn 1770 Single Malt. Later komen daar nog twee nieuw whisky’s bij, die samen de Signature Range gaan vormen van de distilleerderij.

  De nieuwe editie van de 1770 Single Malt is een ongeturfde whisky die heeft gerijpt in first-fill bourbon barrels en daarna nog een finish heef gehad in virgin oak. De whisky is gebotteld op 46 procent.

  De eerste geturfde whisky van Glasgow Distillery wordt in het najaar van 2019 verwacht, terwijl begin 2020 ook nog een drievoudig gedistilleerde single malt op de markt wordt gebracht door Glasgow Distillery. ‘Het is heel gaaf om eindelijk het nieuws van onze geturfde en drievoudig gedistilleerde whisky’s te delen’, vertelt oprichter Liam Hughes.

  De Glasgow Distillery werd in 2012 opgericht, waarmee het de eerste onafhankelijke single malt distilleerderij in Glasgow was sinds 1902. Bij Glasgow Distillery wordt ook Makar Gin gemaakt.

 4. Tamdhu 15Tamdhu heeft een nieuwe 15-jarige whisky uitgebracht, die ook zeer binnenkort in Nederland te koop is. De whisky laat volgens Tamdhu zien dat ze toegewijd zijn aan het produceren van ‘only the best’ sherrygerijpte whisky.

  De Tamdhu 15 jaar is gebotteld op 46 procent, en is niet-koudgefilterd en heeft bovendien zijn eigen, natuurlijke kleur. De whisky rijpte in ex-Oloroso sherryvaten van zowel Amerikaans als Europees eiken.

  Het resultaat is een whisky die Tamdhu omschrijft als ‘complex en rijk van smaak met een neus van appelgebak, aalbessen en sinaasappelschil, met ananas en venkel. De smaak kenmerkt zich door abrikoos en framboos, met citroen en amandelen’.

  We zijn enorm trots op onze nieuwe 15-jarige whisky’, zegt Sandy McIntyre, de distillery manager van Tamdhu. ‘Al onze whisky rijpt in de beste Oloroso sherryvaten. Als je de Tamdhu 15 jaar proeft, dan merk je hoeveel er tijd en zorg er in het creëren van deze whisky zit.’

  De internationale adviesprijs is 85 pond per fles, maar kan per land afwijken vanwege belastingen en accijnzen.

 5. Benromach Sherry Peat SmokeBenromach, een kleine, traditionele distilleerderij in de Schotse Speyside regio, lanceert een nieuwe editie van hun populaire Peat Smoke. Het is voor het eerst dat deze expressie volledig in sherryvaten rijpte.

  De Benromach Peat Smoke Sherry Cask Matured heeft gerijpt in first-fill sherry hogshead. De whisky is gedistilleerd in 2010 en gebotteld op een sterkte van 59,9 procent. In totaal zijn er wereldwijd 6.500 flessen van de nieuwe whisky beschikbaar.

  Dit is de eerste keer dat we een gesherriede Peat Smoke hebben uitgebracht, en daar zijn we erg trots op’, vertelt Keith Cruickshank, de distillery manager van Benromach. ‘Deze whisky is een perfecte balans tussen rook en de zoete sherryaroma’s.’

  Bij Benromach doen we alles met de hand. Daardoor hebben we de flexibiliteit om te experimenteren met distilleren en rijping. Onze gelimiteerde oplages zijn in het verleden populair gebleken. We hebben er het vertrouwen in dat dit nu weer het geval is.’

  De Benromach Peat Smoke Sherry Cask Matured heeft een adviesprijs van 75 euro, maar de prijzen kunnen per land afwijken in verband met belastingen en accijnzen.

  Officiële proefnotitie

  Geur: hints van in honing gemarineerd vlees met sinaasappeljam.
  Smaak: aanvankelijk zoet met witte peper, gevolgd door gedroogd fruit. Subtiele gember ontwikkelt zich op de tong. De toevoeging van water maakt ruimte voor fruit, citrus en kruiden.
  Afdronk: kampvuurrook en chocolade.