Zedelgemse Whiskyclub

 
Torhoutsesteenweg 126, 8210 Zedelgem

 

 

 

Whisky Passion

WhiskyPassion - Hét Nederlandstalige whiskytijdschrift voor Nederland en België.
 1. ScarabusDe Schotse onafhankelijke whiskybottelaar Hunter Laing heeft hun reeks Scarabus Islay single malts met twee nieuwe whisky’s uitgebreid. Naast de al bestaande Scarabus Specially Selected, komen er een 10 jaar oude Scarabus en eentje op Batch Strength bij.

  Sinds de lancering van Scarabus in aanloop naar Feis Ile in 2019, heeft deze single malt veel whiskyliefhebbers weten te overtuigen. ‘Scarabus is een succesvolle whisky voor ons’, zegt Stewart Laing, de algemeen directeur van Hunter Laing. ‘We zijn erg trots op Scarabus en daarom zijn we blij met deze twee nieuwe leden van de Scarabus-familie.’

  De nieuwe Scarabus 10 jaar is op 46 procent gebotteld en heeft de klassieke smaken van ‘zoete Islay turfrook, maar met extra complexiteit’. De whisky rijpte in refill en ex-bourbonvaten, én in vaten van nieuw Amerikaans eikenhout. Daarnaast komt er de Scarabus Batch Strength, die op 57 procent gebotteld is en een vergelijkbare smaakervaring geeft, maar dan veel krachtiger.

  De smaak is onmiskenbaar. De turf van Islay, rook en zeezout in de neus, met warm leer en vanille in de mond, wat leidt tot een lange finish met alle elementen waar liefhebbers van Islay whisky blij van worden.

  De nieuwe whisky’s worden binnenkort in Nederland verwacht. Een verkoopprijs is nog niet bekend.

 2. Glengoyne 50 YearsVan de nieuwe 50-jarige Glengoyne zijn wereldwijd slechts 150 flessen beschikbaar, maar een van die flessen kan gewonnen worden door een groep whiskyliefhebbers om samen van te genieten.

  De distilleerderij, die er prat op gaat dat Glengoyne de langzaamst gedistilleerde Schotse whisky is, ziet de lancering van de nieuwe 50 jaar oude Highland Single Malt als een hoogtepunt van hun “unhurried and uncompromising” aanpak. Na een rijping van vijf decennia, heft de single malt “een volle smaak en diepgang van aroma’s die maar zelden gezien wordt”.

  Één van de flessen van de Glengoyne 50 wordt in 2021 weggegeven om te laten zien dat er van geweldige whisky genoten moet worden, ongeacht de leeftijd. Na een tumultueus jaar voor de hele wereld hoopt Glengoyne daarmee een moment met vrienden of familie extra speciaal te maken voor een groep winnaars.

  Een online formulier is daarom in het leven geroepen voor groepen van vijf of meer vrienden of familie. Die kunnen daar hun perfecte moment voor de Glengoyne 50 omschrijven. Of dat nu een uitgestelde verjaardag of een onvergetelijke reünie is, het team van Glengoyne laat dromen uitkomen door de whisky hoogstpersoonlijk te overhandigen, zodat een groep gelukkigen er van kan genieten.

  Belangstellenden kunnen tot maandag 14 december een gokje wagen.

  Bij Glengoyne geloven we dat geduld beloond wordt”, zegt meesterdistillateur Robbie Hughes. “We hebben dit jaar allemaal minder tijd door kunnen brengen met familie en vrienden. Daarom willen we dat soort momenten extra speciaal maken in 2021 met een gedenkwaardige whisky die, na lang wachten op het juiste moment, klaar is om geopend te worden.”

  De Glengoyne 50 gaat samen met de nieuwe Glengoyne 30 en bestaande Glengoyne 25 deel uitmaken van de ‘Fine and Rare’-reeks. Eerder dit jaar voerde Glengoyne ook al een herontwerp van hun kernreeks door.

 3. Port of LeithDe bouw van Schotlands eerste verticale distilleerderij is begonnen. De nieuwe Port of Leith Distillery in Edinburgh wordt straks 40 meter hoog en ligt op een steenworp afstand van het Royal Yacht Brittania.

  Op de bovenste verdieping van de distilleerderij, die naar verwachting in 2020 haar deuren opent, komt een whiskybar met uitzicht op Edinburgh Castle. Met behulp van twee koperen distilleerketels wordt de capaciteit van de Port of Leith Distillery maximaal één miljoen flessen per jaar.

  Het project is het geesteskind van Patrick Fletcher en Ian Stirling, die al sinds hun jeugd bevriend zijn. ‘De passie voor whisky hebben we al lang’, vertelt Ian. ‘Het is dan ook een grote droom die uitkomt om deze geweldige, moderne Schotse distilleerderij in onze thuisstad te bouwen.’

  Toen we eenmaal de juiste locatie hadden gevonden ging het snel. We werden aanvankelijk door de eigenaren van het terrein benaderd. Het stuk grond is niet groot, maar de locatie is fenomenaal’, zegt Ian.

  De distilleerderij kost 12 miljoen pond en wordt bekostigd door privé-investeerders en whiskyfans van over de hele wereld. Als de distilleerderij straks klaar is, levert deze ongeveer 50 banen op.

 4. GlenAllachie 21 yrsOm alvast een voorschot te nemen op de feestdagen, brengt GlenAllachie een nieuwe 21-jarige whisky uit. Deze single malt is gebotteld op vatsterkte en van deze eerste batch zijn wereldwijd slechts 1600 flessen beschikbaar.

  De GlenAllachie 21yo Cask Strength Batch One rijpte in vijf Pedro Ximénez puncheons en hogsheads uit 1997 en 1998. Deze vaten zijn uitgekozen door Billy Walker, die in 2020 nog verkozen werd tot Master Distiller/Blender of the Year tijdens de Icons of Whisky Awards.

  GlenAllachie heeft ruim 50.000 vaten op voorraad, maar specifiek deze vijf vaten zijn uitgekozen om hun rijke sherryinvloed en smaken als boterbabbelaars en chocola. ‘Sommige whisky’s zijn echt heerlijk om mee aan de slag te gaan’, zegt Walker. ‘Onze 15-jarige die we vorig jaar lanceerden valt in die categorie, en deze 21-jarige absoluut ook.’

  Sherryvaten uit dit jaar zijn zeldzaam, zo ik heb ze nauwlettend in de gaten gehouden sinds we de distilleerderij in 2017 kochten. We bottelen deze vaten nu op hun absolute hoogtepunt. Ze zijn perfect in balans en hebben veel diepgang en complexiteit. Om dat optimaal te kunnen ervaren, hebben we de whisky op vatsterkte uitgebracht.’

  De aanbevolen verkoopprijs is 199 pond in het Verenigd Koninkrijk. Voor Nederland en België is dat nog niet bekend.

 5. Glenkinchie BezoekerscentrumDe planning is niet ideaal, maar Glenkinchie opent deze week een nieuw bezoekerscentrum. De distilleerderij ligt niet ver van Edinburgh en de verwachting is dan ook dat Glenkinchie veel toeristen gaat trekken — zodra dat weer mogelijk is natuurlijk.

  Glenkinchie ligt in East Lothian, een regio die ook wel bekend staat als de tuin van Schotland. Zowel het bezoekerscentrum als de tuin rondom de distilleerderij hebben een enorme transformatie ondergaan. Deze ontwikkeling is onderdeel van een project van eigenaar Diageo, waarbij 185 miljoen pond gestoken wordt in whiskytrekpleisters door heel Schotland.

  Glenkinchie wordt de nieuwe Lowland-thuisbasis van Johnnie Walker, de eerste van vier distilleerderijen in Schotland die samen een netwerk van bezoekerscentra vormen. In het hart van dat netwerk komt de toekomstige Johnnie Walker-attractie in Edinburgh te liggen.

  Het bezoekerscentrum van Glenkinchie werd geopend door Barbara Smith, managing director of brand homes van Diageo. ‘Dit is de eerste stap in onze investeringsronde in Schots whiskytoerisme. We beseffen dat dit een moeilijke tijd is voor de toerismesector in Schotland. We hebben nog een lange weg te gaan die bol staat van de onzekerheid. Maar we geloven in de veerkracht van onze branche en gemeenschap.’

  Bezoekers zijn vanaf 29 oktober welkom, maar wel onder strikte coronarichtlijnen. ‘Bij Glenkinchie krijgen mensen een eerste indruk van onze plannen voor bijvoorbeeld Clynelish, Cardhu en Caol Ila’, zegt Ramsay Borthwick, de manager van Glenkinchie.’

  Er is een handvol nieuwe rondleiding beschikbaar, zoals de Glenkinchie Flavour Journey, Whisky in the Wild tour, Warehouse and Cask Tour, Flowers and Cocktails Class en een Behind the Scenes Tour and Tasting.