Zedelgemse Whiskyclub

 
Kon. Astridstraat 15, 8210 Veldegem

 

 

 

 

Whisky Passion

WhiskyPassion - Hét Nederlandstalige whiskytijdschrift voor Nederland en België.
 1. GlenAllachie 8 Years OldGlenAllachie Distillers heeft twee nieuwe whisky’s aangekondigd. Aan de core range wordt een nieuwe GlenAllachie 8-year-old toegevoegd. En daarnaast komt er binnenkort ook een nieuwe White Heather 15-year-old, een blended whisky.

  Beide producten zijn gemaakt door whiskyveteraan Billy Walker, die bekend staat om zijn grote kennis van vaten en expertise op het gebied van blenden. Dit jaar viert Walker zijn vijftigste jubileum in de Schotse whiskyindustrie.

  De nieuwe GlenAllachie 8-year-old heeft gerijpt op een combinatie van Pedro Ximénez en Oloroso sherrypuncheons, maar ook op vaten van nieuw eikenhout en op rodewijnvaten. Deze beproefde combinatie gebruikt Walker ook voor de populaire GlenAllachie Cask Strength-serie. Volgens de officiële proefnotities zit deze GlenAllachie boordevol honing, gember, muntchocolade en rozijnen.

  “Het is altijd mijn doel geweest om betaalbare whisky’s uit te brengen”, vertelt Walker. “Dat is nogal een uitdaging als je een uitgebreid en duur vatenprogramma hebt, maar ik geloof dat de GlenAllachie 8-year-old binnen die filosofie past.”

  White Heather 15De nieuwe White Heather 15-year-old bestaat deels uit geturfde en ongeturfde whisky bestaat. Deze blended Scotch onderging een uitgebreid rijpingsproces, te beginnen met een rijpingsperiode. In sherry butts en vaten van Amerikaans eikenhout. De whisky werd daarna voor drie jaar overgeheveld in Pedro Ximénez en Oloroso sherryvaten, maar ook in vaten van nieuw Amerikaans eikenhout.

  White Heather 15-year-old bestaat voor 47 procent uit maltwhisky en voegt zich bij zijn oudere 21-jarige broer, die vorig jaar al op de markt verscheen. “De White Heather is echt een passieproject”, vertelt Walker. “Ik begon mijn carrière in de whiskyindustrie als blender en kreeg nu weer de kans om met whisky’s uit heel Schotland een smaakprofiel te creëren.”

  Zowel de GlenAllachie 8-year-old als de White Heather 15-year-old worden binnenkort in Nederland verwacht.

 2. BeckyOMaandag 4 april jl. is Becky Offringa-Lovett tijdens het lente-banquet op Blair Castle geïnaugureerd als Keeper of the Quaigh.

  Becky vervult een belangrijke rol als onderdeel van de whisky-couple (samen met haar man Hans) bij de totstandkoming van een groot aantal whisky boeken. De afronding van de ”Unseen Valentino Zagatti Collection set of 5 books” is in de recente jaren wellicht één van haar meest indrukwekkende publicaties geweest.

  Becky heeft sinds 2005, zowel binnen als buiten Nederland, een zeer brede ervaring opgebouwd in de whisky industrie. Becky is onder andere actief in de beoordelingscommissies van de Scottish Whisky Awards en de World Whisky Awards.

  Namens onze gehele redactie, van harte gefeliciteerd

 3. Cover Whisky the final editionDerde boek van Zweedse verzamelaar Ulf Buxrud verschijnt in maart

  Een boek over een bij verzamelaars zeer gewilde collectie Japanse whisky’s, met haast mythische proporties, samengesteld door Ulf Buxrud, die al eerder twee boeken publiceerde, te weten Rare Malts – Facts, Figures and Taste (2006) – over Diageo’s iconische serie malts en Japanese Whisky – Facts, Figures and Taste (2008), een van de eerste uitgebreide boeken over Japanse whisky. Beiden zijn monumentale boeken en van zijn nieuwe boekwerk mogen we hetzelfde verwachten.

  Dat de Playing Card Series de harten van whiskyliefhebbers sneller doen kloppen is bekend en een bijna complete serie (54 van de 58 die verschenen zijn), verkocht via een veiling van Bonham Hong Kong in November 2020 illustreert dat. De aanschafprijs was destijds 1,5 miljoen USD.

  Dit boek dat uit 170 pagina’s bestaat en in koffietafelboekstijl is uitgebracht, net zoals beide voorgangers, meet 290x290x10mm en geeft de indruk van een kunstboek. Ook wordt de complete geschiedenis van de Akuto-familie, Chichibu-Kikusui, Hanyu en Chichibu distilleerderijen uit de doeken gedaan.

  In een apart hoofdstuk wordt de complete Playing Card Series gepresenteerd en beschreven hoe deze tot stand kwam. Elke fles heeft een volledige pagina gekregen en wordt als een ‘objet d’art’ gepresenteerd. In de pagina daarnaast staan alle relevante gegevens van de fles. De 58 foto’s zijn gemaakt van Ulf’s eigen collectie.

  Ook wordt er aandacht besteed aan veilingen, regels, fraude en vervalsingen en er is ruimte gereserveerd voor een hoofdstuk dat over experimentele mixologie met deze whisky’s gaat.

  De prijs van het boek bedraagt: €. 35.00

  www.whiskyboeken.nl verwacht het boek 1e of 2e week van maart op voorraad te hebben.

  Reserveren kan al wel via info@whiskyboeken.nl

 4. Het Hielander Whisky Festival te Alkmaar, welke op 11 en 12 februari 2022 in de Grote Kerk Alkmaar zou plaatsvinden, kan helaas niet doorgaan. Doordat er nog te veel onzekerheden zijn omtrent de coronamaatregelen en het hoge aantal besmettingen op dit moment, is na intensief overleg binnen de organisatie helaas besloten dat in welke vorm dan ook wij als organisatie niet garant kunnen staan voor een mooie, gezellige en bovenal vriendelijk whiskyfestival. Hierdoor hebben we moeten concluderen dat doorgang niet mogelijk is met de eisen die wij als organisatie zelf stellen.

  Wullie Macmorland en Ebbo Voorhout zijn als verantwoordelijke organisatie de afgelopen weken druk bezig geweest om alle mogelijkheden in kaart te brengen, maar in de huidige situatie kon helaas alleen de conclusie worden getrokken dat doorgang van het evenement momenteel niet mogelijk is. We zijn per sessie met gemiddeld duizend mensen tegelijk in de Grote Kerk Alkmaar aanwezig. Dit kunnen we niet anders organiseren binnen de ruimte van de Grote Kerk en daardoor bleek in combinatie met de geldende coronamaatregelen het niet realistisch ons evenement door te laten gaan.

  Uiteraard zijn Wullie Macmorland en Ebbo Voorhout uiterst teleurgesteld met deze beslissing, maar gelukkig hadden we met dit scenario rekening gehouden binnen de organisatie. Mede hierdoor zullen de reeds aangekochte toegangskaarten zo snel als mogelijk teruggestort worden.

  We gaan er als organisatie helemaal voor om, na twee afgelaste edities, in 2023 weer een topper van een festival neer te zetten en hopen dat we al onze vaste bezoekers vanaf 1 oktober 2022 weer kaarten kunnen laten bestellen, zodat wij samen met de bezoekers en onze standhouders een heel mooie editie in 2023 kunnen realiseren.

  Met Vriendelijke Groet,
  Ebbo Voorhout en Wullie MacMorland

 5. Legends UntoldIk realiseer me nu pas hoe belangrijk Cardhu was in het bestaansrecht van vele distilleerderijen in de Speyside. Misschien dat whistoricus (whisky historicus) Robin Brilleman eens een impact analyse zou kunnen maken als mevrouw Helen Cumming niet de vlag zou hijsen als de overheid de illegale stokerijen ging oprollen. Zij heeft er eigenhandig voor gezorgd dat vele, nu legaal natuurlijk, stokerijen nog steeds het leven hebben. Als het bekend werd dat de overheid weer in de Speyside was, zorgde Helen dat de vlag werd gehesen, zodat iedereen in de verre omgeving kon zien dat het tijd was om de spullen netjes te verstoppen.

  Daarnaast heeft Cardhu een speciaal plekje in mijn hart. Mijn Johnnie Walker journey is daar begonnen. In het begin van deze eeuw hebben we een training van een week gehad en als thuisbasis het Johnnie Walker Home. Dat was een apart gedeelte van de Cardhu distilleerderij en werd gerund door Ian Williams, die ons een week lang gedrild heeft in hospitality en kennis vergaren. Tegenwoordig is dat deel van de distilleerderij volledig verbouwd naar een nieuw, meer aansluitend op de huidige tijdgeest, concept wat veel bezoekers naar de Speyside haalt.

  Deze whisky die ik voor me heb staan is de beste Cardhu die ik ooit geproefd heb. Het geluk zit aan mijn kant omdat ik ook ooit eens een 21-jarige cask strength heb kunnen proeven, die ook als special release is uitgebracht.

  Deze is wel anders. En dat komt door de finish op rode wijnvaten. Helaas wordt er nooit bij vermeld welke soort, wat het charrlevel is van het vat en de grootte en uiteindelijk hoe lang zoiets heeft geduurd. Voor een techneut als ik is dat leuke informatie. Maar het belangrijkste is de balans. De smaken en aroma’s van deze whisky zijn volledig in balans en dat maakt het voor mij een geslaagde whisky. Sterker nog, ik ben blij dat ik niet alles meteen heb opgedronken. Er zit nog een klein beetje in het flesje, zodat ik er op een ander moment weer van kan genieten. Dan ga ik de lichten weer een beetje dimmen naar zachtgeel, een lekker stuk muziek van Queen op de achtergrond en natuurlijk een stukje Reypenaer geitenkaas. Ik had deze met wat gehakte verse vijg en amandel belegd. En, omdat het kan, een heel klein beetje cayennepoeder.

  Qua muziek mag het best wat stevig zijn. Zelf had ik “Who wants to live forever” opgezet van Queen. Meer als lofzang voor iemand die deze week het tijdelijke voor het permanente heeft ingewisseld. Cardhu was zijn favoriete merk. Ik merkte dat muziek een heel positieve invloed heeft op het genieten van whisky. Het brengt je terug in een emotie, een tijdgeest. Het helpt je herinneren aan iets wat de moeite waard is om te herinneren.

  Mijn conclusie is dat deze Cardhu weer een nieuwe herinnering heeft gemaakt. Ook al was het om te proeven en een oordeel te vormen voor mezelf. Hij heeft me verrast.

  Cardhu“THE SCARLET BLOSSOMS OF BLACK ROCK"

  Zoals onze fabel gaat, groeide op een heuvel van zwartgeblakerde rots een mysterieuze boom met scharlakenrode bloesems van onweerstaanbare charme. Hun zoete geur van honingraat en kruiden was zo aanlokkelijk dat het de donkere heuvel veranderde in weelderige overvloed. Waar karmozijnrode bloemblaadjes waren gevallen, schoot een distilleerderij wortel. De betoverende geur vulde de lucht en doordrenkte Cardhu met zijn kenmerkende betoverende karakter

  Gaelisch gefluister van de zwarte rots, 'Carn Dubh', veranderde van vorm in de eeuwige Cardhu van vandaag. Opgeroepen in de mistige verhevenheid van Mannoch Hill, wenkt de geest met een bekende allure. Misschien is het de handtekening van pionier Helen Cumming, wiens behendige en delicate hand een illegale whisky distilleerde door de mantel van de duisternis. Vandaag straalt nog steeds een mystiek magnetisme uit elke druppel.

  In deze gouden malt dartelen witte druiven- en lychee-aroma's met melodieus fruit en weidebloemen. Samengesteld uit met wijn gekruid hout, heeft het een heide-zoetheid. Geurig charmeert het met een romige, ronde textuur en een geparfumeerde smaak, verrijkt met weelderige rode bessen. Nog ronder met water, de afdronk draagt een verwarmend snufje witte peper. Als een enkele bloem is deze Cardhu opmerkelijk om te zien.

  Distillatie jaar: 2006

  Adviesprijs € 142  Vaten: Refill Amerikaanse eikenhouten vaten gefinished op rode wijnvaten

  Sterkte: 55,5% ABV  Regio: Speyside  Plaats van herkomst: Knockando

  Proefnotities

  Kleur: glanzend gepolijst messing met gouden accenten.
  Neus: De milde neus is fris en licht fruitig, terwijl zachte aroma's van witte druiven en lychee dartelen met scherpere hints van groene appel, peer en een spoor van sinaasappelschil, allemaal omhuld door een vleugje boterachtig gebak. Boven deze, onthult een licht kruidige toon meer van het met wijn gekruide hout. Een druppel water introduceert een lichte toon van weidebloemen, die na verloop van tijd duidelijk honingzoet worden.
  Body: Licht tot medium.
  Smaak: Een zachte, romige en vrij volle textuur, de zoete smaak doet denken aan zelfgemaakte toffees. Al snel wordt die smaak geuriger en hints van Parma-viooltjes, een noot die verder wordt verrijkt met wijnachtig rood appel- en perenfruit en nog smakelijker wordt gemaakt door fris, schoon eikenhout. Een scheutje water verzacht het tot een heerlijke romig-zoete frisheid, waardoor er slechts een vleugje kruiden overblijft.
  Afdronk: Kort, zoet, schoon en verwarmend, met een aanhoudend parfum in de afdronk. Met water nog ronder, als een verwarmend snufje witte peper verschijnt, terwijl er een laatste uitbarsting van groene appel in de afdronk is.

  Uiteindelijk bepaal jij of je hem lekker vindt. Dat is het allerbelangrijkste… De notities hierboven geven je wel een richting of de aroma’s aansluiten bij jouw palet.

  Tasting notes van Dennis Mulder

  Meer lezen van Dennis ?:

  https://www.linkedin.com/pulse/talisker-8

  https://www.linkedin.com/pulse/singleton-glendullan