Zedelgemse Whiskyclub

 
Kon. Astridstraat 15, 8210 Veldegem

 

 

Whisky Passion

WhiskyPassion - Hét Nederlandstalige whiskytijdschrift voor Nederland en België.
 1. Warbb Chichibu HoteiProef zeer exclusieve whisky via unieke speurtocht

  Een fles waar mensen vanuit de hele wereld voor naar Brabant komen, dat lukt alleen Chichibu. De Japanse distilleerderij zet al jarenlang de whiskywereld op z’n kop door het uitbrengen van een van de meest gewilde whisky’s op de markt. Binnenkort lanceren ze samen met Salud op bijzondere wijze twee edities van een nieuwe, zeer exclusieve serie: Chichibu 7even Gods of Fortune.

  Een geschenk uit de hemel

  Met de uitgave van de eerste twee flessen brengt Chichibu een bijzondere ode aan goden afkomstig uit de Japanse mythologie. De eerste editie heet ‘Ebisu’ en de tweede ‘Hotei’, beide vernoemd naar een van de zeven geluksgoden van Japan. Elke god vertegenwoordigt een uniek soort geluk. Ebisu, vaak afgebeeld als visser, staat voor welvaart en goede oogsten. Hotei staat voor blijdschap en is te herkennen aan zijn dikke, ronde buik.

  De flessen zijn ontworpen door digitaal kunstenaar Warbb, die je met een verbluffend design rechtstreeks in de magische wereld van 7even Gods of Fortune onderdompelt. Eyecatchers van jewelste, alleen voor de echt fanatieke whiskyliefhebbers. Een fles kost gemiddeld €2500,- en de goddelijke whiskyreeks is uiterst zeldzaam. Wereldwijd bestaat de oplage van de eerste twee edities uit ongeveer 350 flessen en ze zijn alleen verkrijgbaar via officiële Chichibu stores.

  Speurtocht à la Willy Wonka

  Hoe kom je aan dit felbegeerde ticket? In de komende maand zal het lot verstopt zitten in enkele reguliere flessen binnen het Chichibu assortiment. Zo krijgen alle fans een eerlijke kans op het proeven van deze magische whisky. Bij het bezit van een Fortune Ticket krijg je toegang tot de exclusieve lancering van de Chichibu 7even Gods of Fortune serie. Een knotsgek avontuur waar Willy Wonka jaloers op zal zijn.

  Om de lancering van 7even Gods of Fortune te vieren zal ’t Klooster in Uden worden omgetoverd tot een waar Chichibu-walhalla. Sterrenchef Jermain de Rozario heeft speciaal voor de gelegenheid een hemels diner geheel in thema samengesteld. De Chichibu 7even Gods of Fortune #1 & #2 zullen worden geproefd tijdens dit feestelijke event. Een avond vol fantasie, spectaculaire smaken en bovenal whisky: Chichibu is er om de hoge verwachtingen te overtreffen.

  ‘Ebisu’ en ‘Hotei’ zijn de eerste twee flessen afkomstig uit de Chichibu 7even Gods of Fortune reeks, die alle zeven tussen 2022 en 2025 uit worden gebracht. Tot die tijd zullen er door het land verschillende Chichibu proeverijen, events en acties plaatsvinden. Geïnteresseerd? Koop een whiskyfles bij een van de officiële Chichibu slijterijen en wie weet ligt het geluk wel in jouw handen!

 2. Benjamin Herman en Joris BijdendijkThe whisky way of life, een levensstijl waarin genot, rust en kwaliteit de belangrijkste elementen zijn. Elementen die volgens Aberfeldy single malt Scotch whisky uitstekend passen bij de Nederlandse jazzmuzikant Benjamin Herman en sterrenchef Joris Bijdendijk. Reden om beiden te benoemen tot de nieuwe ‘Tastemakers’ van Aberfeldy en hen mee te nemen naar de Schotse Hooglanden om samen het verhaal van Aberfeldy en de oorsprong van whisky te ontdekken. In drie video’s vertellen zij hoe zij zelf kwaliteit inbouwen en waarborgen in hun werk en leven. De video’s zijn te bekijken op Tastemakers.

  De reis van Joris en Benjamin neemt de kijker onder andere mee naar het dorp Aberfeldy in Schotland waar de whisky zijn oorsprong vindt. In de video’s ontdekken zij het eeuwenoude proces van hoe deze single Malt whisky wordt gemaakt en zijn specifieke smaakpalet verkrijgt. Sinds de opening van de distilleerderij in 1898 is dit proces ongewijzigd gebleven en met een handjevol werknemers draait de fabriek op volle toeren om de hele wereld te voorzien van de toegankelijke Schotse whisky. Aberfeldy wordt afhankelijk van het jaar op eikenhouten vaten of oude sherryvaten gerijpt, waardoor de herkenbare smaak tot stand komt. Zo vind je toetsen van honing, kruiden en vanille terug in de whisky en die kwaliteit van smaken komt simpelweg tot stand door tijd. Tijd die het algehele maakproces van begin tot eind in beslag neemt.

  Je hebt het misschien niet door, maar tijd is misschien wel één van de belangrijkste ingrediënten van alles wat lekker is”, aldus Joris Bijdendijk.

  Benjamin Herman & Joris Bijdendijk
  Twee zeer bekende smaakmakers van Nederlandse bodem zijn door Aberfeldy, vanwege de overeenkomsten met het merk, uitgenodigd om het proces en de ruige Schotse omgeving waar dit internationale product vandaan komt, zelf te komen ervaren. Beide heren hechten veel waarde aan kwaliteit in hun professionele leven. Zo laat Joris Bijdendijk dit als chef ook in zijn restaurants zien, niet alleen door de kwaliteit van het eten dat geserveerd wordt, maar ook door de prettige sfeer die hij weet te creëren. Bij Benjamin Herman vind je de kwaliteit niet alleen terug in de muziek die hij ten tonele brengt, maar juist ook in zijn onvermoeibare drive om continu nieuwe muziek te blijven maken.

  Het is verbazingwekkend hoe zo’n simpel recept - graan, gist en water - zoveel smaken kan hebben, zoveel diepte”, aldus Benjamin Herman. “Net als bij muziek zijn ze eigenlijk met hetzelfde bezig. Het maken van iets simpels en moois, smaakvol en persoonlijk. Ik denk dat ik het daarom ook leuk vind om te proeven en ermee bezig te zijn.”

  In de drie video's van The Tastemakers zien we in één video hoe Benjamin en Joris samen de reis naar Aberfeldy beleven en gaan zij ieder in een aparte video nog dieper in op hoe zij zelf kwaliteit inbouwen en waarborgen in hun werk en leven.

  Joris Bijdendijk: “Wat ik heel tof vind, is dat je in mijn vak heel veel dingen ziet die te vergelijken zijn met het maken van whisky. Als je het hebt over brood bijvoorbeeld: in feite maak je met precies dezelfde ingrediënten twee totaal verschillende producten.”

  Exclusief diner met livemuziek
  Op donderdag 24 november aanstaande komt de campagne tot leven door middel van een exclusief Aberfeldy diner met livemuziek in de omgeving van Amsterdam. Joris Bijdendijk zal hierbij de gerechten verzorgen, terwijl Benjamin Herman zich ontfermt over de muziek en live zal optreden. Op Aberfeldy.com/tastemakers kan iedereen van boven de 18 vanaf vandaag tot 13 november 2022 zich aanmelden om kans te maken om bij dit exclusieve diner aanwezig te zijn met een gast.

  Aberfeldy is te koop bij verschillende slijterijen voor een adviesprijs van €38,99 voor de 12 jaar oude variant.

 3. Glengoyne 15Glengoyne, een distilleerderij in de Hooglanden van Schotland, voegt een nieuwe 15-jarige single malt toe aan de core range. De whisky heeft gerijpt in first-fill sherry- en bourbonvaten.

  De langzame distillatie (naar verluidt zelfs de langzaamste in Schotland) is een van de speerpunten van de distilleerderij. Dit draagt bij aan de fruitige, lichte karakteristieken van de new make. Volgens Glengoyne is het de houtrijping die smaken van zoete, rode vruchten, kruidig eiken en vanille toevoegt aan de nieuwe 15-jarige. Het resultaat is een “complexe whisky die nog steeds herkenbaar is als Glengoyne, maar dan met een ander perspectief.

  Katy Muggeridge, de brand director van eigenaar Ian Macleod Distillers, zegt daarover: “De spirit van Glengoyne zit drie keer zolang in de ketel als andere whisky’s, wat voor de opvallende lichte, soepele en fruitige smaak zorgt. […] Het is een mooie, intrigerende Glengoyne met een uniek smaakprofiel.”

  De nieuwe Glengoyne 15 is gebotteld op 43 procent en gaat in het Verenigd Koninkrijk £ 90 pond kosten. De adviesprijs voor Nederland is nog niet bekend.

 4. Michel Kappen THE SWEXTHE SWEX, de eerste online beurs voor Schotse single malt whisky, officieel gelanceerd “Handelen in whisky nu voor iedere portemonnee toegankelijk”

  Met een druk op de knop heeft Michel Kappen (CEO van Scotch Whisky Investments) officieel THE SWEX gelanceeerd. Deze nieuwe online whiskybeurs maakt het voor particulieren mogelijk om flessen en (deel)vaten Schotse single malt whisky aan te kopen en vervolgens te verhandelen

  THE SWEX is de nieuwe online whiskybeurs waarop men met een inleg van enkele honderden euro’s een portfolio van flessen en (deel)vaten Schotse single malt whisky kan samenstellen om deze te verhandelen. THE SWEX is het gedachtegoed van Scotch Whisky International, het bedrijf uit Sassenheim dat 20 jaar geleden al inzag dat de vraag naar bijzondere single malt whisky’s steeds grotere vormen begon aan te nemen.

  THE SWEX is met ruim 100.000 flessen single malt whisky ‘s werelds grootste online handelsplatform en omvat flessen die eigendom zijn van Vermogensbeheerklanten van Scotch Whisky International én huidige handelaren op het platform. “Deze flessen staan veilig in onze eigen whisky vault opgeslagen”, licht Michel Kappen toe, CEO van Scotch Whisky Investments. “Als eigenaar kun je zelf bepalen welke flessen of (deel)vaten whisky je te koop aanbiedt. Het platform omvat zowel flessen van gesloten als bestaande distilleerderijen als ‘toekomstige’ flessen. Ofwel: whisky die op dit moment nog op vat ligt om op een later moment te worden gebotteld.”

  ‘Vanaf een paar honderd euro’
  Al sinds vele jaren is het mogelijk via Scotch Whisky Investments, onderdeel van Scotch Whisky International, in whisky te investeren. Vermogensbeheer is een van de meest succesvolle financiële producten waarbij beleggers bij een minimale inleg van 100.000 euro door de beleggingsexperts van Scotch Whisky Investments volledig worden ontzorgd. “Helaas beschikt niet iedereen over 100.000 euro als minimum inleg. Daarom is THE SWEX dé oplossing voor particuliere beleggers met een kleiner budget. Beleggen via THE SWEX kan namelijk al vanaf een paar honderd euro.”

  Om het verhandelbare karakter van het platform te benadrukken, is bewust gekozen voor THE SWEX als naam. Kappen: “Een subtiele verwijzing naar het Engelse woord ‘exchange’ om eigenhandig in single malt whisky te kunnen handelen. Het geeft daarbij ook het gevoel van een beurs waar vraag en aanbod elkaar treffen. THE SWEX is uniek, want het is het eerste platform ter wereld waarop exclusieve en bijzondere single malt whisky’s kunnen worden verhandeld. Het is te vergelijken met een aandelenportefeuille, zij het specialer en smaakvoller. De ambitie is om THE SWEX binnen vijf jaar uit te laten groeten tot de ‘AEX van de whisky’ waar je op dagelijkse basis whisky kunt verhandelen.”

  Alternatieve investeringen
  Scotch Whisky Investments maakt het met THE SWEX voor beleggers eenvoudig om in te stappen. Whisky wordt in een adem genoemd met andere alternatieve beleggingsvormen waaronder goud, horloges, vintage auto’s en wijn. Whisky is deze categorie eigenlijk een aantal jaar geleden al ontgroeid. “Wat investeerders voor ogen hebben, kan per persoon verschillen. Sommigen beleggen met een langetermijnvisie, anderen traden weer met een kortere horizon.”

  Geen bewaar- en transactiekosten
  Op THE SWEX kun je als belegger flessen en/of deelvaten te koop aanbieden. Een potentiële koper kan dan afwegen of hij bereid is de gevraagde prijs te betalen of een tegenbod te doen. Kappen: “Om THE SWEX tot een succes te maken, hanteren we een overzichtelijke kostenstructuur. In het verleden werden bewaar- en transactiekosten in rekening gebracht. Dat is met THE SWEX verleden tijd, en het is daarmee uniek ten opzichte van andere platformen.”

  THE SWEX is namelijk niet te vergelijken met een veiling, waar bij aankoop additionele kosten kunnen worden gerekend. Wanneer de fles is verkocht, wordt alleen de laatst verhandelde prijs getoond. Alle flessen die van eigenaar wisselen, staan in de whiskykluis van Scotch Whisky International opgeslagen. “Achter slot en grendel, om zo de kwaliteit en de authenticiteit te kunnen waarborgen. Zolang ze bij ons staan, zijn ze ook tegen de marktwaarde verzekerd.”

  THE SWEX richt zich in eerste instantie op Nederland en zal daarna internationaal geïntroduceerd worden

 5. Rutte 150 jaarDistilleerderij Rutte in Dordrecht bestaat 150 jaar en verkoopt via de betere slijters 800 flessen Old Simon Jubilee. Eerder in september was er al een open dag voor Dordtenaren en eind september een bijeenkomst voor genodigden uit de drankenwereld, de politiek, de filmwereld en de culturele sector.

  Daar spraken directrice Myriam Hendrickx en Mark de Witte, ceo van het moederbedrijf De Kuyper. Rutte is in 2011 overgenomen door de likeurengigant en kon daardoor internationaal op de kaart worden gezet (VS). Hendricks is bij Rutte ook Meester Distillateur, sinds 2003.

  Oprichter Simon Rutte maakte 150 jaar geleden voor het vervaardigen van zijn likeuren gebruik van de specerijen en botanische ingrediënten, die via de haven van Dordrecht de stad en het land binnenkwamen. Ook maakt de firma Rutte traditioneel gebruik van noten, zoals ook bij de jubileumfles gebeurt. De Old Simon Jubilee is een limited edition single malt jenever, vijf jaar op vat gerijpt met extra hazelnoot en kost in de winkel rond 25 euro.

  Rutte voert 55 distillaten in haar assortiment: gins, jenevers en likeuren. Het bedrijf valt hiermee vaak in de prijzen. Rutte zit sinds 1872 in het karakteristieke pand aan de Vriesestraat, in het centrum van Dordrecht.