Zedelgemse Whiskyclub

 
Torhoutsesteenweg 126, 8210 Zedelgem

 

 

 

Whisky Passion

WhiskyPassion - Hét Nederlandstalige whiskytijdschrift voor Nederland en België.
 1. Laphroaig CàirdeasLaphroaig heeft de nieuwe editie van hun jaarlijkse Càirdeas-serie bekend gemaakt. De Laphroaig Càirdeas Triple Wood Cask Strength wordt gelanceerd tijdens het aanstaande Fèis Ìle festival op Islay.

  Càirdeas Triple Wood Cask Strength heeft eerst gerijpt in ex-Bourbon barrels, daarna in quarter casks en vervolgens in ex-Oloroso sherryvaten van Europees eiken. De whisky is gebotteld op 51,4 procent.

  Volgens de distilleerderij vertoont de whisky aroma’s van leer, tabaksbladeren, kruidige citroen en clementines, met smaken van toffee, dadels, maple syrup, pralines en caramel.

  Onze vrienden zijn heel belangrijk voor ons bij Laphroaig’, zegt distillery manager John Campbell. ‘Friends of Laphroaig is een geweldige kans om in contact te komen met onze fans en ze te belonen met deze exclusieve Càirdeas whisky.

 2. Max McFarlaneMax McFarlane vertrekt van Edrington naar de nieuwe Ardgowan distilleerderij. Bij Edrington was McFarlane meer dan 25 jaar lang betrokken bij merken als Famous Grouse, Bunnahabhain, Cutty Sark en Highland Park.

  Ardgowan ligt in Inverkip: een stadje 50 kilometer ten westen van Glasgow en de woonplaats van McFarlane. Het is zijn taak om de whiskydistilleerderij te helpen bij het verfijnen van hun kwaliteit. Ook neemt hij het voortouw bij de release van een nieuwe serie whisky’s die deze herfst verschijnt.

  Toen ik hoorde dat er een nieuwe distilleerderij in Inverkip geopend werd, wilde ik er meteen bij betrokken zijn’, zegt McFarlane. ‘Het is mijn woonplaats en ik vind al lang dat het ik een logische plek is voor een distilleerderij. Het ligt op de route naar de eilanden en in de buurt van de zee.’

  De nieuwe whisky’s zijn nog niet bij Ardgowan gedistilleerd, aangezien de distilleerderij nog niet gebouwd is. Het doel is om 2020 zelf te kunnen beginnen met distilleren. De whisky’s worden door McFarlane gemaakt door vaten te blenden van distilleerderijen verspreid over heel Schotland.

  Het is nog onduidelijk hoe de whisky’s er precies uit gaan zien, behalve dat het gaat om een single malt, een blended malt en een grain whisky. ‘Het worden betaalbare en toegankelijke whisky’s van hoge kwaliteit’, zegt McFarlane.

 3. 20190513 holyrood park distilleryHolyrood, een nieuwe distilleerderij in Edinburgh, verkoopt honderd van haar eerste whiskyvaten aan consumenten. Kopers kunnen tot in detail de smaak van hun whisky bepalen.

  Wie een vat koopt, krijgt daarna een smaakconsult van head distiller Jack Mayo en medeoprichter David Robertson. Daarin wordt bepaald hoe lang de gerst wordt gedroogd en geroosterd. Ook is er inspraak over het type gist dat wordt gebruikt, evenals de lengte van de fermentatie.

  Daarnaast mogen kopers van de vaten meepraten over de aanpak van de distillatie, zoals de snijpunten en de snelheid van distilleren, maar daarnaast ook de datum van distillatie. Als laatste wordt er bepaald in welk soort vat de whisky van Holyrood wordt gevuld.

  De distilleerderij biedt drie verschillende vattypen: een barrel voor 4.500 pond, een hogshead voor 5.550 pond en een butt voor 10.500 pond. Tien jaar opslag is bij de prijs inbegrepen.

 4. MackmyraMackmyra, een Zweedse whiskydistilleerderij, gaat met hulp van Microsoft de eerste whisky maken die is ontwikkeld met behulp van ‘Artificial Intelligence’ (AI). Daarbij wordt ook Fourkind ingeschakeld, een Fins bedrijf met veel kennis op het gebied van kunstmatige intelligentie.

  De mogelijkheden voor verschillende whisky’s zijn eindeloos. Master blenders, die verantwoordelijk zijn voor de smaak van whisky en het ontwikkelen van recepten, kunnen hun hele leven proeven en experimenteren in hun zoektocht naar de beste smaken. Mackmyra wil dat proces nu verder ontwikkelen met behulp van kunstmatige intelligentie.

  Angela D’Orazio, master blender van Mackmyra: “We streven er altijd naar om de tradities in de erg traditionele traditiewereld uit te dagen. Dat is iets wat we nu echt doen door whisky te maken met behulp van kunstmatige intelligentie. We zien AI als onderdeel van onze digitale ontwikkeling. Het is erg gaaf om AI te gebruiken als aanvulling op onze ambacht. Voor mij als master blender voelt het echt als een prestatie om te kunnen zeggen dat ik een mentor ben voor de eerste whisky die is gemaakt met behulp van AI.

  De computers van Mackmyra zijn voorzien van het Microsofts’s cloudplatform Azure en andere cognitieve AI-diensten. Deze worden gevoed met de bestaande recepten van Mackmura, verkoopdata en consumentenvoorkeuren. Met deze dataset kan de AI meer dan 70 miljoen recepten creëren waarvan wordt verwacht dat ze populair zullen zijn en van de hoogste kwaliteit.

  AI is niet alleen sneller dan wanneer een persoon een blend samenstelt, zo stelt Mackmyra, maar het leidt ook tot nieuwe een innovatieve combinaties. De AI-oplossing is echter niet ontwikkeld als vervanger van de master blender. Het idee is dat een whisky wordt bedacht voor de AI, maar nog steeds wordt gemaakt door een mens.

  De eerste AI-geproduceerde whisky van Mackmyra is vanaf dit najaar beschikbaar.

 5. Port EllenDe plannen om de iconische Port Ellen distilleerderij op Islay nieuw leven in te blazen zijn formeel ingediend bij de lokale overheid, de Argyll & Bute Council.

  Als de bouwaanvraag wordt goed gekeurd, dan wordt Port Ellen een distilleerderij in zowel moderne als traditionele gebouwen, waarbinnen vanuit zowel een traditioneel als innovatief perspectief wordt gedistilleerd.

  In Port Ellen komen twee paar koperen pot stills te staan, die op twee verschillende manieren gaan distilleren. Bij de voornaamste manier van distilleren worden twee ketels gebruikt die exacte replica’s zijn van de originele koperen pot stills van Port Ellen. Het doel is om het originele karakter van de distilleerderij zo nauwkeurig mogelijk te benaderen.

  Daarnaast komt er een kleinere set pot stills te staan in de distilleerderij, waarmee andere smaakprofielen worden gemaakt. Dat geeft de whiskymakers van Port Ellen de vrijheid om te experimenteren met nieuwe whiskystijlen.

  De experimentele pot stills zijn een eerbetoon aan John Ramsay. Onder zijn bewind werd Port Ellen in de 19e eeuw een van de meest innovatieve distilleerderijen.

  Het indienen van de pannen is een nieuwe mijlpaal in het heropenen van Port Ellen”, zegt master distiller Georgie Crawford. “Dit is niet zomaar een project: we brengen een ware whiskylegende terug tot leven.