Zedelgemse Whiskyclub

 
Torhoutsesteenweg 126, 8210 Zedelgem

 

 

 

Whisky Passion

WhiskyPassion - Hét Nederlandstalige whiskytijdschrift voor Nederland en België.
 1. Het Hielander Whisky Festival te Alkmaar, welke op 11 en 12 februari 2022 in de Grote Kerk Alkmaar zou plaatsvinden, kan helaas niet doorgaan. Doordat er nog te veel onzekerheden zijn omtrent de coronamaatregelen en het hoge aantal besmettingen op dit moment, is na intensief overleg binnen de organisatie helaas besloten dat in welke vorm dan ook wij als organisatie niet garant kunnen staan voor een mooie, gezellige en bovenal vriendelijk whiskyfestival. Hierdoor hebben we moeten concluderen dat doorgang niet mogelijk is met de eisen die wij als organisatie zelf stellen.

  Wullie Macmorland en Ebbo Voorhout zijn als verantwoordelijke organisatie de afgelopen weken druk bezig geweest om alle mogelijkheden in kaart te brengen, maar in de huidige situatie kon helaas alleen de conclusie worden getrokken dat doorgang van het evenement momenteel niet mogelijk is. We zijn per sessie met gemiddeld duizend mensen tegelijk in de Grote Kerk Alkmaar aanwezig. Dit kunnen we niet anders organiseren binnen de ruimte van de Grote Kerk en daardoor bleek in combinatie met de geldende coronamaatregelen het niet realistisch ons evenement door te laten gaan.

  Uiteraard zijn Wullie Macmorland en Ebbo Voorhout uiterst teleurgesteld met deze beslissing, maar gelukkig hadden we met dit scenario rekening gehouden binnen de organisatie. Mede hierdoor zullen de reeds aangekochte toegangskaarten zo snel als mogelijk teruggestort worden.

  We gaan er als organisatie helemaal voor om, na twee afgelaste edities, in 2023 weer een topper van een festival neer te zetten en hopen dat we al onze vaste bezoekers vanaf 1 oktober 2022 weer kaarten kunnen laten bestellen, zodat wij samen met de bezoekers en onze standhouders een heel mooie editie in 2023 kunnen realiseren.

  Met Vriendelijke Groet,
  Ebbo Voorhout en Wullie MacMorland

 2. Legends UntoldIk realiseer me nu pas hoe belangrijk Cardhu was in het bestaansrecht van vele distilleerderijen in de Speyside. Misschien dat whistoricus (whisky historicus) Robin Brilleman eens een impact analyse zou kunnen maken als mevrouw Helen Cumming niet de vlag zou hijsen als de overheid de illegale stokerijen ging oprollen. Zij heeft er eigenhandig voor gezorgd dat vele, nu legaal natuurlijk, stokerijen nog steeds het leven hebben. Als het bekend werd dat de overheid weer in de Speyside was, zorgde Helen dat de vlag werd gehesen, zodat iedereen in de verre omgeving kon zien dat het tijd was om de spullen netjes te verstoppen.

  Daarnaast heeft Cardhu een speciaal plekje in mijn hart. Mijn Johnnie Walker journey is daar begonnen. In het begin van deze eeuw hebben we een training van een week gehad en als thuisbasis het Johnnie Walker Home. Dat was een apart gedeelte van de Cardhu distilleerderij en werd gerund door Ian Williams, die ons een week lang gedrild heeft in hospitality en kennis vergaren. Tegenwoordig is dat deel van de distilleerderij volledig verbouwd naar een nieuw, meer aansluitend op de huidige tijdgeest, concept wat veel bezoekers naar de Speyside haalt.

  Deze whisky die ik voor me heb staan is de beste Cardhu die ik ooit geproefd heb. Het geluk zit aan mijn kant omdat ik ook ooit eens een 21-jarige cask strength heb kunnen proeven, die ook als special release is uitgebracht.

  Deze is wel anders. En dat komt door de finish op rode wijnvaten. Helaas wordt er nooit bij vermeld welke soort, wat het charrlevel is van het vat en de grootte en uiteindelijk hoe lang zoiets heeft geduurd. Voor een techneut als ik is dat leuke informatie. Maar het belangrijkste is de balans. De smaken en aroma’s van deze whisky zijn volledig in balans en dat maakt het voor mij een geslaagde whisky. Sterker nog, ik ben blij dat ik niet alles meteen heb opgedronken. Er zit nog een klein beetje in het flesje, zodat ik er op een ander moment weer van kan genieten. Dan ga ik de lichten weer een beetje dimmen naar zachtgeel, een lekker stuk muziek van Queen op de achtergrond en natuurlijk een stukje Reypenaer geitenkaas. Ik had deze met wat gehakte verse vijg en amandel belegd. En, omdat het kan, een heel klein beetje cayennepoeder.

  Qua muziek mag het best wat stevig zijn. Zelf had ik “Who wants to live forever” opgezet van Queen. Meer als lofzang voor iemand die deze week het tijdelijke voor het permanente heeft ingewisseld. Cardhu was zijn favoriete merk. Ik merkte dat muziek een heel positieve invloed heeft op het genieten van whisky. Het brengt je terug in een emotie, een tijdgeest. Het helpt je herinneren aan iets wat de moeite waard is om te herinneren.

  Mijn conclusie is dat deze Cardhu weer een nieuwe herinnering heeft gemaakt. Ook al was het om te proeven en een oordeel te vormen voor mezelf. Hij heeft me verrast.

  Cardhu“THE SCARLET BLOSSOMS OF BLACK ROCK"

  Zoals onze fabel gaat, groeide op een heuvel van zwartgeblakerde rots een mysterieuze boom met scharlakenrode bloesems van onweerstaanbare charme. Hun zoete geur van honingraat en kruiden was zo aanlokkelijk dat het de donkere heuvel veranderde in weelderige overvloed. Waar karmozijnrode bloemblaadjes waren gevallen, schoot een distilleerderij wortel. De betoverende geur vulde de lucht en doordrenkte Cardhu met zijn kenmerkende betoverende karakter

  Gaelisch gefluister van de zwarte rots, 'Carn Dubh', veranderde van vorm in de eeuwige Cardhu van vandaag. Opgeroepen in de mistige verhevenheid van Mannoch Hill, wenkt de geest met een bekende allure. Misschien is het de handtekening van pionier Helen Cumming, wiens behendige en delicate hand een illegale whisky distilleerde door de mantel van de duisternis. Vandaag straalt nog steeds een mystiek magnetisme uit elke druppel.

  In deze gouden malt dartelen witte druiven- en lychee-aroma's met melodieus fruit en weidebloemen. Samengesteld uit met wijn gekruid hout, heeft het een heide-zoetheid. Geurig charmeert het met een romige, ronde textuur en een geparfumeerde smaak, verrijkt met weelderige rode bessen. Nog ronder met water, de afdronk draagt een verwarmend snufje witte peper. Als een enkele bloem is deze Cardhu opmerkelijk om te zien.

  Distillatie jaar: 2006

  Adviesprijs € 142  Vaten: Refill Amerikaanse eikenhouten vaten gefinished op rode wijnvaten

  Sterkte: 55,5% ABV  Regio: Speyside  Plaats van herkomst: Knockando

  Proefnotities

  Kleur: glanzend gepolijst messing met gouden accenten.
  Neus: De milde neus is fris en licht fruitig, terwijl zachte aroma's van witte druiven en lychee dartelen met scherpere hints van groene appel, peer en een spoor van sinaasappelschil, allemaal omhuld door een vleugje boterachtig gebak. Boven deze, onthult een licht kruidige toon meer van het met wijn gekruide hout. Een druppel water introduceert een lichte toon van weidebloemen, die na verloop van tijd duidelijk honingzoet worden.
  Body: Licht tot medium.
  Smaak: Een zachte, romige en vrij volle textuur, de zoete smaak doet denken aan zelfgemaakte toffees. Al snel wordt die smaak geuriger en hints van Parma-viooltjes, een noot die verder wordt verrijkt met wijnachtig rood appel- en perenfruit en nog smakelijker wordt gemaakt door fris, schoon eikenhout. Een scheutje water verzacht het tot een heerlijke romig-zoete frisheid, waardoor er slechts een vleugje kruiden overblijft.
  Afdronk: Kort, zoet, schoon en verwarmend, met een aanhoudend parfum in de afdronk. Met water nog ronder, als een verwarmend snufje witte peper verschijnt, terwijl er een laatste uitbarsting van groene appel in de afdronk is.

  Uiteindelijk bepaal jij of je hem lekker vindt. Dat is het allerbelangrijkste… De notities hierboven geven je wel een richting of de aroma’s aansluiten bij jouw palet.

  Tasting notes van Dennis Mulder

  Meer lezen van Dennis ?:

  https://www.linkedin.com/pulse/talisker-8

  https://www.linkedin.com/pulse/singleton-glendullan

 3. Balvenie 25YOEen gezegde luidt: 'het toppunt van verfijning is eenvoud'. De nieuwe reeks premium Single Malts van The Balvenie Malt Master David C. Stewart (MBE) is de belichaming hiervan. De Rare Marriages-reeks is een eerbetoon aan Davids toewijding aan het creëren van een uitzonderlijke smaak door het samenbrengen van zeldzame vaten.

  Als een vaste waarde in het portfolio van de Speyside-distilleerderij, is het Rare Marriage-portfolio gemaakt voor veeleisende drinkers om het bijzonder complexe in het ogenschijnlijk eenvoudige te ontdekken. Het doorgronden van het huwelijk -dat plaatsvindt in de Traditional Oak Marrying Tun- is een kunstvorm van wetenschap en alchemie. David beheerst zijn vak al zes decennia lang en zijn deskundige neus, kennis en het vaardige mixen van de elementen creëerden deze complexe en evenwichtige expressies.

  Malt Master David C. Stewart MBE vertelt:

  The Balvenie heeft een buitengewone diepte van smaak en onze Rare Marriages Range is ontworpen om de fijne kneepjes van onze whisky te onthullen, in een gewaagd huwelijk met een uniek karakter. Deze range weerspiegelt de essentie van luxe door de ervaring van lagen van smaken.

  In de boventoon is deze eerste release van de vijfentwintig jaar oude The Balvenie Rare Marriage onmiddellijk herkenbaar als The Balvenie met de uitgesproken rijke eik en honing maar na verloop van tijd ontvouwt de smaak zich, om een geheel nieuwe diepte te onthullen. Van geroosterde marshmallow en gekarameliseerde peer tot citrusrijkdom en zachte eik.

  Gemaakt van vaten die de tand des tijds hebben doorstaan, heeft deze speciale whisky een uitgesproken profiel en ervaring die we hebben ontworpen om de prachtige diepte van The Balvenie Single Malt te onthullen.”

  De vijfentwintig jaar oude The Balvenie Rare Marriage is verkrijgbaar bij de betere, onafhankelijke slijterijen voor een adviesprijs van €600.

 4. Macallan Rich CacaoThe Macallan brengt whisky en chocolade samen met de introductie van The Macallan Harmony Collection Rich Cacao: de eerste uitgave in een nieuwe reeks waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt.

  The Macallan verkent met de Harmony Collection de wereld van duurzame verpakkingen. Om deze eerste editie van de nieuwe jaarlijkse limited edition-serie te realiseren, reisde The Macallan-whiskymaker Polly Logan naar Gerona in Spanje, waar ze zich onderdompelde in de wereld van chocolade.

  Polly werkte samen met de wereldberoemde patissier Jordi Roca, de jongste van de Roca-broers van restaurant El Celler de Can Roca. The Macallan heeft inmiddels een jarenlange relatie met de broers en Jordi nam Polly mee naar zijn chocoladefabriek, Casa Cacao in Gerona. Daarnaast bracht Polly tijd door met meesterchocolatier Damian Allsop, waarvan ze veel leerde over het vakmanschap, de passie en de creativiteit die komt kijken bij het maken van chocolade.

  Deze ervaringen inspireerde Polly om The Macallan Harmony Collection Rich Cacao te maken. Polly Logan: “Ik ontdekte een geweldige synergie tussen het maken van whisky en het maken van chocolade: beide hebben tijd nodig en een uitzonderlijke focus.”

  Voor The Macallan Harmony Collection Rich Cacao zijn Europese en Amerikaanse eikenhouten sherryvaten gebruikt. Voor liefhebbers ontwikkelde The Macallan samen met chocolatier Mats Smit een whisky & bonbon combinatie. Deze is beschikbaar in het restaurant en aan de bar bij Hotel TwentySeven en bij het Conservatorium Hotel in Amsterdam.

  The Macallan Harmony Collection Rich Cacao is verpakt in een volledig recyclebare en biologisch afbreekbare verpakking, gemaakt van de natuurlijke restproducten van de chocoladeproductie, zoals cacaoboonschillen. Jordi: “De samenwerking met The Macallan was voor ons ook een creatieve uitdaging. We mochten voor dit project spelen met cacao, wat een van mijn passies is. Het was te gek om Polly te inspireren en te laten ervaren wat er gebeurt als whisky en chocolade samenkomen.”

  The Macallan Harmony Collection Rich Cacao is vanaf 4 november in beperkte oplage verkrijgbaar vanaf 130 euro.

 5. Michel Kappen KeeperOp 4 oktober jl is Michel Kappen, oprichter en directeur van Scotch Whisky International uit Sassenheim vanwege bijzondere verdiensten voor de Schotse whisky industrie geïnaugureerd als Keeper of the Quaich op Blair Castle in Perthshire, Schotland tijdens het jaarlijkse Autumn Banquet.

  Michel treedt hiermee toe tot een illuster internationaal gezelschap van whiskyconnaisseurs

  Michel Kappen ArrivalEr zijn nu momenteel 28 Keepers in Nederland actief waarvan er 3 zelfs de titel van Master of the Quaich mogen voeren